Lekki bigos wege

Lekki bigos wege z suszonymi pomidorami

Lekki bigos wege z suszonymi pomidorami

Składniki:
średniej wielkości młoda, biała kapusta
duża marchewka
2 średnie cebule
300 g pieczarek
3 duże suszone grzyby
2 wędzone śliwki
3-4 suszone pomidory w oleju
olej z pomidorów
 łyżka przyprawy do bigosu i kapusty
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
5 suszonych owoców jałowca
2 duże liście laurowe
100 ml wytrawnego wina czerwonego
70 ml przecieru pomidorowego najlepiej własnej roboty 🙂
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Z kapusty odrzuć wierzchnie liście. 
Przekrój ją na pół i poszatkuj.
Przełóż do szerokiego garnka zalej winem i dodaj suszone grzyby.
Duś pod przykryciem.
Z pieczarek oderwij nóżki i drobno je posiekaj, dodaj do kapusty.
Wędzone śliwki i suszone pomidory posiekaj drobno i dodaj do garnka.
Dodaj również liście laurowe, owoce jałowca, wędzoną paprykę oraz przyprawę do bigosu.
Kapelusze pieczarek pokrój w grubsze plastry.
Cebule obierz i pokrój w małą kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, którym zalane są suszone pomidory i wrzuć pieczarki.
Smaż na średnim ogniu na złoty kolor.
Dodaj do kapusty, a na patelnię wrzuć cebulę i smaż aż się zacznie złocić (w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę oleju).
Zrumienioną cebulkę dorzuć do bigosu.
Dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą i pieprzem. 
Podawaj z młodymi ziemniaczkami posypanymi obficie koperkiem lub z dobrym pieczywem. Smacznego :).

 

Lekki bigos wege
Lekki bigos wege

Bigos wege robię od czasu do czasu, a już obowiązkowo z młodej kapusty. Ten, który robiłam dzisiaj uważam za wyjątkowo udany i wiem, że na pewno będę powracać do tego przepisu :). Polecam :).
Jeden bigos, a dań wiele 🙂
Wędzone śliwki nadały wspaniałego aromatu i słodyczy, którą przełamałam przecierem pomidorowym. Najlepiej oczywiście wykorzystać przecier zrobiony samodzielnie, aczkolwiek mam świadomość, że nie każdy ma czas na robienie przetworów lub po prostu nie lubi tego robić. Bigosu można zrobić od razu cały duży gar, gdyż lubi być zamrażany, a potem mamy szybki obiad, czy kolację.
Bigos ten można wykorzystać również jako farsz do pierogów, krokietów, czy naleśników albo połączyć z makaronem i będą przepyszne łazanki :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *