Łazanki z brukselką i boczniakami duszonymi w winie

Łazanki z brukselką i boczniakami duszonymi w winie

Łazanki z brukselką i boczniakami duszonymi w winie

Składniki dla 2 osób:
250 g boczniaków
1 mała cebula
10- 12 brukselek  + 3
100 g makaronu typu łazanki
5 ząbków czosnku
mała gałązka rozmarynu
pieprz kolorowy
sól swańska lub himalajska
50 ml białego, wytrawnego wina
cukier

Przygotowanie:
Makron łazanki ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brukselkę obierz z wierzchnich liści, odetnij kawałeczek głąba(poza trzema główkami) i pokrój na ćwiartki.
Z pozostałych trzech brukselek obierz liście, te wierzchnie odrzuć, natomiast pozostałe pozostaw z boku.
W garnku zagotuj litr wody z dodatkiem soli swańskiej lub himalajskiej (oczywiście jeśli dodasz zwykłej soli też nic się nie stanie) oraz cukru.
Wrzuć brukselki i gotuj kilka minut, brukselki mają być al dente. Wrzuć obrane listki z pozostałych brukselek i gotuj jeszcze 2 minuty razem.
Odcedź i odłóż na bok.
Grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
Ząbki czosnku oddziel od główki.
Cebulę obierz i posiekaj.
Z gałązki rozmarynu oderwij igiełki.
W rondlu rozgrzej masło.
Wrzuć grzyby, cebulę, czosnek i rozmaryn.
Przesmażaj kilka minut, następnie podlej winem, dodaj sól oraz pieprz do smaku, przykryj i duś do miękkości.
Do miękkich grzybów dodaj łazanki i brukselkę.
Wszystko starannie wymieszaj, podgrzej i podawaj gorące. Smacznego :).

Łazanki z brukselką i boczniakami
Łazanki z brukselką i boczniakami

Brukselka

Dzisiejsze łazanki to bardzo fajna alternatywa dla tych tradycyjnych. Wersja również dla wegetarian i dla tych, którzy wolą posiłki lekkie. Bardzo fajnie smakuje takie dość solidnie potraktowane pieprzem, podobnie zresztą jak każde łazanki. Myślę, że czas dać nowe życie brukselce tak nielubianej przez wiele osób. Odpowiednio przygotowana jest pyszna :). Naprawdę :D. Trzeba pamiętać, e nie wolno jej za długo gotować, powinna być lekko chrupiąca i zawsze gotujemy ją bez pokrywki. Poza tym do wody poza solą dodajemy również trochę cukru. Ja podobnie gotuję fasolkę szparagową, tylko przy fasolce przykrywam garnek :). Bardzo gorąco Was zachęcam do skosztowania brukselki przygotowanej w podany przeze mnie sposób. 

Zobacz również pomysł na zupę z brukselką:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-jarzynowa-2/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *