Kotlety z kaszy gryczanej i fety

Kotlety z kaszy gryczanej i fety z sosem warzywnym

Kotlety z kaszy gryczanej i fety z sosem warzywnym

Kotlety z kaszy gryczanej i fety z sosem warzywnym

Składniki dla 2 osób na 4 placki:
50 g suchej kaszy gryczanej
50 g fety, ewentualnie można zastąpić favitą
2 ząbki czosnku
łyżka parmezanu startego na małych oczkach tarki
pieprz
sól
gałka muszkatołowa – spora szczypta
surowe jajko
około 2 łyżek bułki tartej
olej roślinny

6 średniej wielkości pieczarek
1/2 czerwonej papryki
150 ml bulionu, ewentualnie może być z kostki
5 cm kawałek pora
2 łyżki kukurydzy konserwowej
łyżka jogurtu typu greckiego
pęczek szczypiorku
masło klarowane

Przygotowanie:
Kaszę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu i odstaw do przestudzenia.
Szczypior umyj, osusz i posiekaj.
Fetę pokrój w małą kostkę i dodaj do kaszy.
Dodaj surowe jajko, parmezan oraz połowę szczypiorku.
Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Delikatnie wymieszaj (lepiej, żeby feta się całkiem nie rozpadła, ponieważ wtedy kasza gryczana zdominuje smak placków).
Dodawaj stopniowo bułkę tartą, konsystencja masy ma być odpowiednia do formowania kotlecików.
Zwilżonymi rękami formuj kotleciki i układaj na desce do krojenia.
Oczyszczone pieczarki pokrój w cienkie paski.
Paprykę pokrój w kostkę, a oczyszczonego pora w półkrążki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i na dużym ogniu smaż pieczarki na złoty kolor, mieszaj prawie cały czas.

Gotowe pieczarki przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym i osącz z tłuszczu.
Na patelnię po smażeniu pieczarek wrzuć pora, a gdy zacznie się szklić dodaj paprykę i przesmażaj razem jeszcze chwilę, po czym zalej bulionem i duś do miękkości, pod koniec dodaj pieczarki.
Po zalaniu bulionem rozgrzej olej na drugiej patelni i układaj kotleciki.
Smaż po kilka minut z każdej strony (powinny mieć piękny złoty kolor).
Nakładaj kotlety na talerz, wyłącz ogień i do sosu warzywnego dodaj łyżkę jogurtu.
Sos podaj do kotletów, możesz też polać nim placuszki. Posyp pozostałym szczypiorkiem. Smacznego :).

Kotlety z kaszy gryczanej i fety
Kotlety z kaszy gryczanej i fety

śmietana zamiast jogurtu

Zamiast jogurtu możesz dodać śmietanę, będzie tylko troszkę kaloryczniej. Świetnym zamiennikiem pieczarek będą boczniaki. Nawet chciałam zrobić z boczniakami, ale ponieważ sprzedają je tylko na tackach, przynajmniej w moim mieście tak jest, to zostałoby mi ich za dużo i musiałabym kombinować do czego je zużyć :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *