Kotlety z fasoli mung

Kotlety z fasoli mung

Składniki na 4 porcje:
200 g suchej fasoli mung
średniej wielkości cebula
3 suszone pomidory drobno pokrojone
3 łyżki posiekanych dość drobno orzechów włoskich
5 dymek – tylko zielona część – zamiast szczypioru można też użyć natki pietruszki, około 3 łyżki drobno posiekanej
2 ząbki czosnku
po jednej płaskiej łyżeczce kurkumy, suszonego oregano i suszonej bazylii
jajko
2 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki mąki, w zależności od konsystencji masy
3-4 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
sól do smaku
olej roślinny

Przygotowanie:
Fasolę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, nie dodawaj soli.
Miękką przecedź i pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Przełóż do sporej miski.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni na lekko złoty kolor.
Czosnek obierz, posiekaj i dodaj do cebuli.
Przesmażaj razem jeszcze chwilkę.
Zawartość patelni dodaj do fasoli.
Dopraw sosem sojowym.
Wbij jajko.
Dodaj kurkumę, oregano, bazylię, orzechy, suszone pomidory, dymkę i pastę paprykową.
Całość wymieszaj bardzo dokładnie.
W razie potrzeby dopraw solą.
Stopniowo dodawaj mąkę, powinieneś osiągnąć taką konsystencję, by swobodnie w rękach uformować kotlecik.
Najlepiej rób je małe, łatwiej będzie je obrócić na patelni i szybciej się usmażą.
Na patelni rozgrzej olej i na gorący wrzucaj kotleciki.
Smaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z ulubionym sosem.
Ja przygotowałam do nich sos pomidorowy.
Świetnie też będą smakować z ryżem. Smacznego :).

Kotlety z fasoli mung

Fasola mung w Polsce nadal jest mało popularna. Częściej sięgamy po kiełki tej fasoli lub makaron zrobiony z mąki z fasoli mung. Zachęcam do spróbowania tych ziaren, bo smakują świetnie. Kotlety polecam wszystkim, którzy chcę lub odżywiają się zdrowo i starają się w swojej diecie ograniczyć mięso 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *