Kotlety z ciecierzycy i jajek z natką pietruszki

Kotlety z ciecierzycy i jajek z natką pietruszki

Kotlety z ciecierzycy i jajek z natką pietruszki

Składniki na 5 kotletów:
240 g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu)
3 jajka ugotowane na twardo
jajko surowe
łyżka mąki pszennej
mąka kukurydziana (lub pszenna) do obtoczenia kotletów
3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki + gałązka do dekoracji
łyżeczka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
łyżka bułki tartej
olej roślinny

Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek.
Ciecierzycę odcedź na sicie.
Czosnek obierz z łupinek.
Cieciorkę, obrane jajka, a na koniec bułkę tartą przepuść przez maszynkę.
Otrzymaną masę przełóż do większej miski.
Surowe jajko rozbij i dodaj do miski.
Dołóż również posiekaną natkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę pszenną oraz kurkumę.
Przypraw sosem sojowym, pieprzem i solą.
Masę dokładnie wyrabiaj.
Ręce mocz pod bieżącą wodą i formuj spore kotleciki, obtaczaj w mące kukurydzianej (lub pszennej) i kładź na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smaż na złoto z dwóch stron.
W razie potrzeby dolewaj oleju, takie kotleciki „piją go sporo”.
Podawaj z zasmażanymi buraczkami lub ulubioną surówką i udekoruj natką pietruszki. Smacznego :).

Bardzo smaczne kotleciki. Polecam wszystkim, którzy cenią sobie zdrowe odżywianie. Danie nie tylko smaczne, ale również lekkie, a zarazem sycące. Cieciorka jako składnik smakowo mało inwazyjny w roli dodatku do jajek spełnił się świetnie. 
Poniżej podaję przepis na pyszne buraczki :). 

Kotlety z ciecierzycy i jajek
Kotlety z ciecierzycy i jajek

buraczki

Składniki dla 4 osób:
3 duże buraki podłużne
1/2 dużej cebuli lub 1 średnia
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka maggi w płynie
szczypta soli
łyżeczka smalcu gęsiego lub oleju kokosowego

Przygotowanie:
Buraki ugotuj, ok.2-2,5 godziny. Wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na patelni na rozgrzanym smalcu gęsim lub oleju kokosowym do lekkiego zezłocenia.

Dodaj buraczki oraz sos sojowy, ocet balsamiczny, maggi i sól. Dokładnie wszystko wymieszaj. Gdy odparuje sok z buraczków wyłącz ogień. Podawaj do mięs pieczonych, duszonych i gotowanych. Smacznego :).

Kotlety z ciecierzycy i jajek
Podawaj z buraczkami 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *