Kotlety z bobu i ziemniaków

Kotlety z bobu i ziemniaków

Składniki dla 4 osób (12 małych kotlecików):
300 g ziemniaków – waga po obraniu
300 g bobu – waga po ugotowaniu i obraniu (to mniej więcej 0,5 kg surowego w łupinach, troszkę obowiązkowo podjedz po ugotowaniu i zostanie 300 g obranego :D)
cebula
jajko
2 kopiaste łyżki bułki tartej
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
pół małego pęczka szczypiorku
panko lub dodatkowa porcja bułki tartej do panierowania
łyżeczka czerwonej czubrycy lub po szczypcie rozmarynu, papryki słodkiej, papryki chili, czarnego pieprzu, cząbru, czosnku granulowanego, kozieradki i soli
olej do smażenia
masło klarowane
sól

Przygotowanie:
Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie.
W tym samym czasie ugotuj w osolonej wodzie obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i usmaż na lekko złoty kolor.
Bób lekko ostudź i obierz z łupinek, nie zapomnij o małym podjadaniu :).
Bób i ziemniaki przepuść przez małe oczka maszynki do mielenia.
Przełóż do miski i dodaj złocistą cebulę.
Szczypiorek posiekaj, w takiej ilości na jaką masz ochotę i dodaj do miski.
Wbij jajko, dodaj czerwoną czubrycę lub zamienniki, bułkę tartą i ewentualnie dopraw jeszcze solą.
Wyrabiaj dokładnie i pamiętaj, że masa ma być mocno zwarta, więc dodaj gdy będzie za rzadkie jeszcze trochę mąki lub bułki – ważne!!!!!!
Formuj małe kotleciki i obtaczaj w panko lub w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i na gorący kładź kotlety.
Smaż z dwu stron na złoty kolor.
Kotleciki świetnie też smakują na zimno.
Ja podałam je z sałatą masłową przygotowaną w tradycyjny sposób. Smacznego 🙂

 

 

Kotlety z bobu i ziemniaków
Kotlety z bobu i ziemniaków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *