Kotlety jajeczne dobrze przyprawione

Kotlety jajeczne dobrze przyprawione

Składniki na 6 małych kotletów:
4 jajka ugotowane na twardo
surowe jajko
mała kajzerka
1oo ml mleka – lub tyle ile przyjmie bułka
po kilka gałązek natki pietruszki i koperku
2 łyżki bułki tartej
średnia cebula
łyżeczka masła
po dużej szczypcie: kozieradki, lubczyku, kurkumy, soli i pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
mąka krupczatka
olej

Przygotowanie:
Jajka obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.
Przełóż do miski.
Bułkę porozrywaj na mniejsze kawałki, włóż do miseczki i zalej mlekiem.
Cebulę obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło i przesmaż cebulę na złoty kolor.
Natkę pietruszki i koperek posiekaj.
Dodaj do jajek.
Przesmażoną cebulę oraz odciśniętą i rozdrobnioną bułkę również dodaj do jajek.
Surowe jajko wbij do miski, dodaj bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy i starannie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej.
Z gotowej masy formuj kotleciki, obtaczaj w mące i wrzucaj na dobrze rozgrzany olej.
Smaż ze wszystkich stron na złotawy kolor. Smacznego :).

Kotlety jajeczne dobrze przyprawione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *