Kluski śląskie z warzywami i świeżymi ziołami

Kluski śląskie z warzywami i świeżymi ziołami

Kluski śląskie z warzywami i świeżymi ziołami

Składniki na 2 porcje:
1/4 małego kalafiora
mała cebula
kawałek selera
1/2 czerwonej papryki
1/2 papryczki chili
2 łyżki mrożonego groszku
100 ml bulionu
świeży majeranek – gałązka lub 1/2 łyżeczki suszonego
1-2 ząbki czosnku
2 spore ziemniaki
mąka ziemniaczna
żółtko
koperek
papryka w proszku
masło klarowane
łyżka śmietany 30 %

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Możesz je ugotować w mundurkach.
Następnie ostudź i obierz, jeśli są w mundurkach.
W międzyczasie przygotuj warzywa.
Kalafiora podziel po wyczyszczeniu na malutkie różyczki.
Seler obierz i pokrój w cienkie paseczki (zapałki).
Paprykę pokrój w średnią kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
W rondelku rozgrzej masło klarowane i przesmaż warzywa.
Wlej bulion, dodaj gałązkę majeranku i duś aż staną się chrupiące.
Pod koniec dodaj groszek.
Warzywa nie powinny być zbyt miękkie.
Potrawkę warzywną dopraw solą, pieprzem i papryką.
Usuń gałązkę majeranku.
Podbij łyżką śmietany.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i przełóż do miski.
Podziel na 4 części i jedną z nich wyjmij,
W puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.
Dodaj żółtko oraz odłożoną część ziemniaków.
Całość starannie zagnieć.
Z masy uformuj kluski, w środku zrób sporą dziurkę.
Kluski gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia.
Przełóż na sito i pozbądź się wody z dziurek.
Kluski układaj na talerze, dziurki wypełnij warzywami.
Potrawkę rozłóż również na talerzu. Posyp posiekanym koperkiem.  Smacznego :).

Kluski śląskie z warzywami
Kluski śląskie z warzywami

Kluchy

Pomimo, że mieszkamy w Tychach, a więc na Śląsku, kluski robię bardzo rzadko. I tak naprawdę to nie wiem dlaczego. Być może powodem jest to, że w wielu śląskich domach obowiązkowo pojawiają się one w każdą niedzielę i święto, a ja lubię urozmaicenie i myśl o jedzeniu ich przynajmniej raz w tygodniu trochę mnie przeraża. Lubię je, są smaczne, ale równie smacznych jest wiele innych dodatków do obiadu. Kluski zazwyczaj zjada się w towarzystwie sosów mięsnych lub na słodko. Ja postanowiłam je przyrządzić w wersji nieco lżejszej, czyli z warzywami. Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu. Oczywiście warzywa możecie dobierać takie na jakie macie ochotę :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *