Kalafior z sosem pomidorowym pachnącym ziołami

Kalafior z sosem pomidorowym pachnącym ziołami

Kalafior z sosem pomidorowym pachnącym ziołami

Składniki dla 1 osoby jako danie obiadowe lub kolacyjne, a dla 4 jako dodatek do dania głównego:
4 spore różyczki kalafiora
duży pomidor
2 ząbki czosnku
1/2 średniej wielkości ulubionej cebuli
8 sporych listków świeżej bazylii + kilka do dekoracji
3-4 gałązki świeżego tymianku
2-3 gałązki świeżego oregano
1/2 papryczki chili – opcjonalnie
olej rzepakowy lub inny roślinny
sól
cukier
pieprz czarny świeżo zmielony

Przygotowanie:
Pomidora sparz, przelej zimną wodą i obierz ze skóry.
Z kalafiora odetnij różyczki i opłucz je pod bieżącą wodą.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Poobrywaj listki z bazylii, oregano i tymianku, oczywiście wcześniej je opłucz i wysusz.
Liście bazylii i oregano porozrywaj na mniejsze kawałki.
Papryczkę chili drobno posiekaj.
Kalafiora gotuj w lekko posolonej i posłodzonej wodzie.
Kalafior powinien być lekko chrupiący, nie rozgotuj go, bo straci wartości odżywcze i będzie niesmaczny.
W małym rondelku rozgrzej olej i wrzuć cebulę i papryczkę chili.
W między czasie pokrój pomidora w małą kostkę.
Gdy cebula się zeszkli dorzuć czosnek i przesmażaj jeszcze chwilkę.
Dodaj pokrojone pomidory.
Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu do momentu, aż pomidory częściowo się rozpadną.
Dodaj zioła i duś razem jeszcze 5 minut, sos powinien być dość gęsty, w razie potrzeby zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i zredukuj sos do pożądanej konsystencji.
Dopraw sos solą i pieprzem.
Połowę sosu rozłóż na talerze. 
Ułóż na nim kalafiora i polej go resztą sosu. Smacznego :). 

Kalafior z sosem pomidorowym
Kalafior z sosem pomidorowym

Pyszny dodatek do obiadu

Danie to wymyśliłam dzisiaj, ale już wiem, że będę robić częściej…zresztą ja chyba z takim sosem pomidorowym to mogłabym zjeść wszystko, no może prawie wszystko :D. Ja dzisiaj miałam ochotę na lekki obiad i taki kalafior w zupełności mi wystarczył, natomiast mój mąż dorzucił na talerz kotleta mielonego 😀 :D. Polecam tak przygotowanego pomidora jako dodatek do obiadu, właśnie do różnych kotletów, pieczonych mięs, czy nawet do jajka lub fasolki. Zresztą kombinacji jest mnóstwo. A myślę, że mimo iż tradycyjny z masełkiem i bułką pysznie smakuje, to warto czasem zjeść coś innego…no i co dla wielu osób jest ważne taki kalafior znacznie bardziej dietetyczny, aniżeli ten z bułką :). 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *