Jarskie risotto pieczarkowo pomidorowe

Jarskie risotto pieczarkowo pomidorowe

Jarskie risotto pieczarkowo pomidorowe

Składniki dla 2 osób:
150 g pieczarek, najlepiej małych
1 spora szalotka
1/2 krojonych pomidorów z puszki
5 łyżek suchego ryżu do risotto
3 łyżki kukurydzy
2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka curry w proszku
po kilka gałązek ulubionych świeżych ziół (ja dałam tymianek i bazylię)
pieprz czarny
sól
olej roślinny
0,5 l bulionu grzybowego – ja wykorzystałam z kostki

Przygotowanie:
Szalotkę obierz i drobno posiekaj.
Pieczarki obierz lub oczyść dokładnie i pokrój w plastry (ja nóżki odrzucam, ponieważ są zbyt twarde, ale można je drobniej pokroić i również użyć do potrawy.
Czosnek obierz.
Kukurydzę przełóż na sito i osącz.
W garnku o grubym rondlu rozgrzej olej i wrzuć szalotkę.
Do prawie zeszklonej cebuli dodaj pieczarki.
Smaż, aż pieczarki zaczną się rumienić.
Dodaj ryż i przesmażaj razem około 1 minuty.
Dodaj 200 ml bulionu i duś wszystko około 15 minut, uzupełniając płyn pozostałym bulionem.
Po tym czasie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, kukurydzę oraz pomidory.
Przypraw danie curry, świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
Dodaj także wymyte i osuszone zioła (trochę zostaw do dekoracji).
Duś wszystko jeszcze kilka minut, ewentualnie zwiększ ogień i zredukuj sos.
Podawaj gorące, posypane pozostałymi ziołami. Smacznego :).

Jarskie risotto pieczarkowo pomidorowe
Jarskie risotto pieczarkowo pomidorowe

Zobacz również przepis na jarskie risotto z brukselką:
http://www.wielosmaki.pl/lekkie-dania/jarskie-risotto-z-brukselka/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *