Jarskie frykadelki z soczewicą

Jarskie frykadelki z soczewicą i cukinią

Jarskie frykadelki z soczewicą i cukinią

Składniki na 6 frykadeli:
100 g ziemniaków
100 g czerwonej soczewicy
200 g cukinii
1/2 kajzerki
kopiasta łyżka pikantnego ajvaru
2 dymki ze szczypiorkiem
duży ząbek czosnku
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajko
pieprz
sól
olej

Przygotowanie:
Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
Soczewicę opłucz na sicie i zalej 200 ml wody.
Dodaj do soczewicy ziemniaka i gotuj razem, aż warzywa zmiękną – około 10 minut.
Cukinię wyszoruj i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Przełóż do miseczki, posyp solą i odstaw na bok.
Bułkę namocz w mleku lub w wodzie.
Czosnek i dymki obierz i posiekaj.
Szczypior drobno pokrój.
Ugotowaną soczewicę i ziemniaka zgnieć widelcem na masę.
Bułkę i cukinię dokładnie odciśnij z wody i dodaj do soczewicy.
Wbij jajko, dodaj ajvar, czosnek, dymki, połowę szczypioru i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszaj masę i dodawaj sukcesywnie bułkę tartą.
Masa powinna być na tyle zagęszczona by dało się formować frykadele.
Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Posyp pozostałym szczypiorkiem.
Możesz serwować z ryżem lub ziemniakami z dodatkiem surówek lub ulubionego sosu. Smacznego 🙂

Jarskie frykadelki z soczewicą

Dania wegetariańskie lub wegańskie coraz częściej pojawiają się w naszej kuchni. Przyznaję, iż jestem nimi z każdym dniem bardziej zachwycona. No i nie bez znaczenia jest fakt, że lepiej czujemy się na takiej diecie, a i „boczki” powoli znikają 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *