Jajko na twardo z sosem z gorgonzoli

Jajko na twardo z sosem z gorgonzoli

Jajko na twardo z sosem z gorgonzoli

Jajko na twardo z sosem z gorgonzoli

Składniki dla 2 osób:
2 kurze jajka ugotowane na twardo (8 minut od zagotowania)
2 przepiórcze jajka ugotowane na twardo (5 minut od zagotowania)
30 – 40 g sera gorgonzola (możesz użyć tańszego zamiennika)
100 ml śmietanki 30 %
1/5 kostki warzywnej
łyżeczka mąki
pieprz czarny świeżo zmielony
kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, możesz gotować razem, ale po 5 minutach jajka przepiórcze wyciągnij i przelej solidnie zimną wodą.
Obierz gotowe jajka ze skorupek.
W małym rondlu na niewielkim ogniu rozpuść gorgonzolę, dodaj śmietankę i kostkę warzywną. Gotuj razem 2-3 minuty i dodaj mąkę.
Wymieszaj starannie i chwilkę jeszcze zostaw na ogniu, by mąka straciła smak surowizny.
Z gałązek natki pietruszki oberwij liście i posiekaj je dość drobno.
Dodaj do sosu.
Sos wyłóż na talerze, poukładaj na nim jajka.
Podawaj z ziemniakami. Smacznego :).

Jajko na twardo z sosem z gorgonzoli
Jajko na twardo z sosem z gorgonzoli

Ach te jaja

Jajka są bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym, bo można z niego tworzyć mnóstwo wspaniałych dań. Mam na myśli oczywiście jajo w roli głównej lub drugoplanowej, bo potraw w których jajko znajduje się jako jeden z dalszych składników to jest bez liku. Oczywiście najlepsze są te kupione od gospodarza na wsi od kurek skubiących trawkę na podwórku. Niestety niewiele osób ma dojścia do takich pysznych jaj, a to oznacza, że trzeba się zadowolić tymi ze sklepu. Nie wiem ile prawdy jest w opisach tych jaj typu: od szczęśliwych kurek albo jajka eko itp. Ale pozostaje mi w to wierzyć :).

A wracając do wykorzystania ich w kuchni, to ulubionym daniem mojej córki były dwa dania z jajem właśnie ściśle związane. Pierwsze z nich to pasta śniadaniowa z wędzonym łososiem i jajem, a druga to jajo na twardo w sosie koperkowym. Nie będę ukrywać, że gdy była mała to dość często jej przyrządzałam te potrawy. Teraz czyni to sama :). 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *