Jaglane kotlety z jajkami i groszkiem

Jaglane kotlety z jajkami i groszkiem

Składniki na 10 kotletów średniej wielkości:
100 g kaszy jaglanej
100 g zielonego groszku mrożonego lub świeżego
4 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
łyżka bułki tartej
łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
1/2 szklanki panko do panierowania, jeśli nie masz możesz użyć bułki tartej
1/2 małego pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przełóż na sito i dokładnie wypłucz.
W garnku zagotuj 200 ml osolonej wody, wrzuć kaszę i gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 15 minut.
Wyłącz ogień.
Kaszę pozostaw przykrytą w garnku.
Jajka obierz i posiekaj lub zetrzyj na grubych oczkach tarki do jarzyn.
Groszek ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Natkę pietruszki posiekaj, powinno być około 4-5 łyżek.
Kaszę przemieszaj dokładnie widelcem i przełóż do dużej miski.
Dodaj jajka, natkę i groszek.
Wbij surowe jajko, dodaj oliwę i łyżkę bułki tartej.
Dopraw solą i pieprzem.
Do miseczki wsyp panko.
Mokrymi dłońmi formuj kotleciki i panieruj.
Rozgrzej mocno olej i smaż kotlety z wszystkich stron na złoty kolor. Smacznego :). 

 

Jaglane kotlety z jajkami i groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *