Hiszpańska tortilla ze szpinakiem

Hiszpańska tortilla ze szpinakiem

Składniki dla 2 osób: (małe porcje)
2 średniej wielkości ziemniaki
średnia cebula
pęczek lub małe opakowanie szpinaku
4 jajka
duży ząbek czosnku
papryczka pepperoni
łyżka mleka kokosowego lub śmietany 30%
olej rzepakowy
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w równe plastry.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wrzuć ziemniaki.
Lekko posól.
Smaż na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
Zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
Pepperoni przekrój na połowy i usuń pestki.
Pokrój drobno.
Wrzuć na patelnię cebulę i papryczkę, posól i smaż na tej samej patelni i tłuszczu co ziemniaki.
Zeszkloną cebulę i pepperoni zdejmij z patelni.
Wylej prawie cały olej z patelni.
Na patelnię wrzuć szpinak.
Smaż pod przykryciem do czasu, aż liście się skurczą.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaki i cebulę.
Dopraw świeżo zmielony pieprz.
W tym czasie do miseczki wbij cztery jajka, dodaj łyżkę mleka kokosowego, posól i dokładnie rozmieszaj.
Wlej na patelnię.
Smaż aż masa się zsiądzie.
Przełóż tortille na drugą stronę (połóż na wierzchu duży talerz, po czym przytrzymując go obróć patelnię zdecydowanym ruchem, tak by tortilla znalazła się na talerzu, a następnie zsuń ją ponownie na patelnię).
Smaż do chwili aż masa całkiem się zetnie. Smacznego :).

Hiszpańska tortilla ze szpinakiem

Tortillę hiszpańską robimy kilka razy do roku. Fajnie się ją robi, bo można dowolnie dobierać składniki, no oczywiście poza ziemniakami i jajkami. U nas też obowiązkowo dajemy zawsze cebulę. Jeśli chodzi o inne dodatki, to są zależne od zasobów lodówki lub ewentualnych zachcianek :). Trochę podobnie jak z pizzą, do której zazwyczaj też dajemy to co akurat zalega w lodówce lub to na co nam przyjdzie ochota. Tortillę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Do dzieła kochani :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *