Halloumi zapiekany na bakłażanie

Halloumi zapiekany na bakłażanie

Składniki dla 2 osób jako danie główne lub 4 jako przekąska:
opakowanie sera halloumi
spory bakłażan
1/2 puszki krojonych pomidorów
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 dużej czerwonej papryki
średnia cebula czosnkowa lub szalotka
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki czerwonej adżiki lub innej ostrej pasty
kilka gałązek świeżego tymianku i bazylii
sól

Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w plastry o grubości 1,2 centymetra.
Posyp solidnie solą i odstaw na 15-20 minut.
Po tym czasie zetrzyj sól oraz „rosę” z bakłażana papierowym ręcznikiem.
Nastaw piekarnik na 200 stopni z termoobiegiem.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia powykładaj krążki bakłażana i włóż do piekarnika na 20 minut.
W tym czasie przygotuj sos.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Czosnek po obraniu pokrój w plastry, a paprykę w niewielką kostkę.
W rondlu rozgrzej olej i wrzuć cebulę.
Przesmażaj, aż się zeszkli i dodaj paprykę z czosnkiem.
Smaż 3-4 minuty często mieszając.
Dodaj pomidory, adżikę oraz zioła prowansalskie.
Duś kilka minut, a następnie zwiększ ogień i zredukuj sos, powinien być gęsty.
Dopraw solą.
Ser pokrój na tyle plastrów ile masz krążków bakłażana.
Wyjmij blachę z piekarnika.
Posmaruj każdy kawałek bakłażana i układaj po plastrze sera.
Ponownie włóż do piekarnika i pozostaw do czasu, aż ser zacznie się topić.
Na talerzu posyp danie ziołami. Smacznego :).

Halloumi zapiekany na bakłażanie

Halloumi jest serem produkowanym na Cyprze. Zazwyczaj jest przygotowywany z mleka owczego lub mieszanki owczego, koziego i krowiego. Ser ten jest doskonały do pieczenia, smażenia i grillowania. Nadaje się również do spożycia na zimno. Szczególnie polecam go na grilla :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *