Gulasz warzywny z fasolką szparagową

Gulasz warzywny z fasolką szparagową

Gulasz warzywny z fasolką szparagową

Składniki dla 2 osób:
3/4 szklanki żółtej fasolki szparagowej pokrojonej w 2-3 centymetrowe kawałki
1/2 szklanki bobu
8 czarnych oliwek
mała cukinia
2 spore pomidory
mała cebula
2 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego oregano
2 gałązki świeżego tymianku
kopiasta łyżka lutenicy
pół łyżeczki lub cała łyżeczka ostrej pasty paprykowej – u nas pikantna adżika
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól do smaku
olej

Przygotowanie:
Bób ugotuj razem z fasolką szparagowa w lekko osolonej wodzie i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
W międzyczasie w rondlu o grubym dnie rozgrzej olej roślinny.
Cebulę i czosnek obierz.
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
Cukinię pokrój w półplastry lub w ćwierćplastry.
Pomidory obierz ze skóry używając specjalnej obieraczki lub sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz.
Na olej wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli dodaj czosnek i cukinię.
Przesmażaj razem przez chwilę.
Dodaj pokrojone drobno pomidory oraz świeże zioła, a także paprykę w proszku, lutenicę i adżikę.
Duś razem około 20 minut i w razie potrzeby trochę zredukuj sos, by jego konsystencja była taka jak Ci odpowiada.
Bób obierz z łupinek.

Dodaj do garnka oliwki, fasolkę szparagową i bób.
Wyjmij gałązki z ziół.
W razie potrzeby dopraw solą i serwuj z ryżem, makaronem lub pieczywem. Smacznego :D.

 

Gulasz warzywny z fasolką szparagową
Gulasz warzywny z fasolką szparagową

Bardzo pyszna i zdrowa wersja gulaszu. Na pewno niektórzy pomyślą, co to za gulasz bez mięsa i mają takie prawo. Podobnie jak ja mam prawo zachwycać się tym pysznym daniem bez mięsa. Pozdrawiam 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *