Faszerowane bakłażany z kozim serem

Faszerowane bakłażany z kozim serem i ryżem

Faszerowane bakłażany z kozim serem i ryżem

Faszerowane bakłażany z kozim serem i ryżem

Składniki dla dwóch osób:
2 malutkie bakłażany
5 łyżek suchego ryżu jaśminowego
łyżeczka sosu piri piri
łyżeczka „jarzynki”
3 szczypty soli u nas sól swańska
łyżeczka przyprawy cevapcici
2 łyżki sosu teriyaki
1 papryka czerwona lub żółta
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
50 g pleśniowego sera koziego
łyżka oleju roślinnego lub oliwy
2 plasterki żółtego sera
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ryż ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Bakłażany umyj i osusz.
Cebulę obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
Dodaj posiekany czosnek, a następnie obraną ze skórki, pokrojoną w kostkę paprykę.
Dodaj wszystkie przyprawy.
W razie potrzeby możesz dodać troszkę wody i duś kilka minut.
Dodaj ryż i drobno pokrojony kozi ser.
Starannie wymieszaj.
Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Bakłażany przekrój wzdłuż na dwie połowy i wydrąż łyżeczką miąższ.
Zostaw koło centymetra miąższu przy skórce.
Łódeczki bakłażana osól i napełnij farszem.
Plasterki żółtego sera przetnij na pół i połóż na wierzchu.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj aż ser się przyrumieni mocno. Smacznego :).

Faszerowane bakłażany z kozim serem
Faszerowane bakłażany z kozim serem

Z mięsem, czy bez ? 🙂

Sposobów na faszerowane warzywa jest całe mnóstwo, my ostatnio staramy się aby były to nadzienia bezmięsne, ponieważ staramy się ograniczać spożywanie go. Nie mam zamiaru całkowicie z niego rezygnować, bo bardzo lubię mięsko, ale warto dla zdrowia zmniejszyć ilość jego spożywania i jesteśmy w tym zamiarze zgodni oboje ze Zbyszkiem. Mam mnóstwo pomysłów na dania jarskie i zobaczymy ile uda mi się wdrożyć do naszego menu i czy będą godne polecania i publikowania na naszym blogu. Chociaż w sumie to z jedzeniem jest tak, że każdy z nas posiada własne gusta kulinarne i raczej trudno jest przyrządzić danie, które będzie smakować absolutnie wszystkim. Dlatego jak już pisałam na blogu, warto danie doprawiać niekoniecznie identycznie jak jest w przepis, warto dodać coś od siebie, jakieś przyprawy które najbardziej lubimy :).
Zobacz także przepis na bakłażana z mięsem:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/baklazan-faszerowany/

1 thought on “Faszerowane bakłażany z kozim serem i ryżem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *