Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i kozim serem

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i kozim serem 

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i kozim serem 

Składniki dla 2 osób:
średnia cukinia
5 łyżek suchej kaszy gryczanej
50 g pleśniowego sera koziego
kilka  gałązek tymianku
mała cebula
2 ząbki czosnku
2- 3 łyżki startego twardego sera typu parmezan
łyżka oliwy
sól u nas swańska
pieprz

Przygotowanie:
Kaszę opłukaj i ugotuj na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cukinię umyj i osusz.
Przetnij wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki usuń miąższ pozostawiając łódeczki o półcentymetrowych bokach.
Miąższ pokrój w małą kostkę.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
W rondlu rozpuść oliwę i przesmażaj pokrojone warzywa, aż zaczną nabierać złotego koloru.
Dodaj kaszę, listki tymianku oberwane z kilku gałązek oraz pokrojony na niewielkie kawałki ser kozi.
Dokładnie wymieszaj farsz.
Napełniaj farszem łódeczki i posyp startym na grubych oczkach parmezanem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piecz około 15 – 20 minut, aż ser się roztopi i zrumieni. Smacznego 🙂

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną

Kasze 

Staram się prowadzić kuchnię najbardziej jak się tylko da urozmaiconą. Oczywiście dla nas urozmaiconą, bo z pewnością część z Was gotuje znacznie więcej zróżnicowanych potraw. Nasz blok nazywa się Wielosmaki, a to za sprawą tego, że uwielbiamy poznawać różne, często nieznane nam dotąd potrawy, czy też przyprawy. Po raz pierwszy dzisiaj cukinię faszerowaliśmy kaszą i nie ukrywam, że ciekawa byłam efektu. W sumie zbyt wielu przypraw nie dodawaliśmy, ponieważ kozi serek powinien być fajnie wyczuwalny w daniu i faktycznie był, co dodało wspaniałego aromatu i smaku. Kasza gryczana chyba u mnie zdobywa coraz więcej punktów i powoli wysuwa się na prowadzenie spośród wszystkich kasz. Ostatnio kupiliśmy kaszę owsianą, którą jedliśmy po raz pierwszy w życiu i obawiam się, że chyba niestety ostatni, a szkoda. Szkoda, ponieważ przygotowywalibyśmy dania z nią w roli głównej. Niestety ani mnie, ani Zbyszkowi nie przypadła do gustu. Ale kto wie, może jeszcze do niej wrócimy :). 

Zobacz również przepis na faszerowanego bakłażana:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/baklazan-faszerowany/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *