Cebularze

Cebularze

Składniki na 8 sztuk:
100 ml mleka, najlepiej 3,2 % tłuszczu
20 g świeżych drożdży
łyżka oleju roślinnego
1/2 łyżeczki cukru
szklanka mąki – typ 750 (najlepiej :))
jajko
sól
2 cebule – ulubione 🙂
2 łyżki śmietany 30%
łyżka masła klarowanego
50 ml białego wytrawnego wina
duży ząbek czosnku lub 2-3 mniejsze
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
4 łyżki startego parmezanu
czarny pieprz mielony
sól

Przygotowanie:
Do lekko podgrzanego lub zostawionego w temperaturze pokojowej mleka rozkrusz drożdże.
Następnie wsyp cukier i łyżkę mąki.
Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
Pozostałą mąkę przesiej do miski i dodaj sporą szczyptę soli.
Wlej rozczyn oraz dodaj jajko i olej.
Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj jeszcze trochę mąki.
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne.
Zroluj je i podziel na 8 części.
Z każdej zrób kulkę, a następnie dłonią rozpłaszcz i układaj na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Pamiętaj o zachowaniu odstępów, ciasto zacznie rosnąć.


Cebule obierz i pokrój w sporą kostkę.
Wrzuć na rozgrzane na patelni masło klarowane.
Przesmażaj często mieszając, aż cebula pięknie się zeszkli.
W międzyczasie obierz czosnek i przeciśnij praską do miseczki.
Dodaj tymianek i wino.
Wymieszaj razem i dodaj na patelnię.
Duś cebulę w winie kilka minut, aż odparuje prawie cały płyn.
Teraz dodaj śmietanę oraz sól i pieprz.
Wymieszaj i jeszcze chwilkę przesmażaj.
Nakładaj na wyrośnięte ciasto.
Każdą bułeczkę posyp połową łyżki parmezanu.
Włóż do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 – 25 minut, czyli do zrumienienia ciasta.





Cebularze

Cebularze są daniem kuchni regionalnej. Jako pierwsi zaczęli je wypiekać Żydzi z Lubelszczyzny i właśnie tam ten przysmak jest najczęściej serwowany. Kto jeszcze nie jadł i nie piekł, to zapewniam, że warto.
Jest to danie tanie i proste w przygotowaniu, które zasmakuje chyba każdemu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *