Cacio e pepe

Cacio e pepe, czyli spaghetti z pieprzem

Cacio e pepe, czyli spaghetti z pieprzem

Składniki dla 2 osób:
150 g makaronu spaghetti 
2 łyżki oliwy
płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
3-4 łyżki startego sera pecorino romano
150 ml wody z gotowania makaronu

Przygotowanie:
Makaron gotuj al dente o 3 minuty krócej, aniżeli zaleca producent.
Zmiel czarny pieprz w takiej ilości, by otrzymać płaską łyżeczkę zmielonego.
W małym rondelku rozgrzej oliwę, wrzuć pieprz i na niewielkim ogniu podgrzewaj pieprz.
Makaron odcedź, nie zapomnij odlać do kubka 150 ml wody z gotowania makaronu.
Dodaj spaghetti do rondla z pieprzem.
Wrzuć również starty ser.
Mieszaj i dolewaj wodę z gotowania makaronu.
Gdy ser się rozpuści i oblepi makaron danie jest gotowe.
Od razu podawaj.
Na zdjęciu nie widać, że pieprzu jest dużo, ponieważ pieprz wewnątrz jest jasny i po zmieleniu ta barwa przeważa. 
Pamiętaj, by już gotowego dania nie doprawiać pieprzem, ani innymi dodatkami. Smacznego :). 

 

Cacio e pepe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *