Boczniaki z kiszoną kapustą

Boczniaki z kiszoną kapustą, gruszką i suszonymi śliwkami

Boczniaki z kiszoną kapustą, gruszką i suszonymi śliwkami

Boczniaki z kiszoną kapustą, gruszką i suszonymi śliwkami

Składniki:
250 g kiszonej kapusty (polecam pyszną kapustę w woreczkach z Warmii i Mazur – to nie jest lokowanie produktu 😀 )
250 g boczniaków
1 duża cebula
5 suszonych śliwek
2 suszone pomidory
mała gruszka
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/4 łyżeczki suszonego cząbru
1/4 łyżeczki mielonego kminku
2 duże liście laurowe lub 3-4 małe
3 suszone owoce jałowca
świeżo zmielony pieprz do smaku
kilka gałązek świeżego tymianku – opcjonalnie
masło klarowane

Przygotowanie:
Kapustę przelej solidnie wodą, żeby nie była zbyt kwaśna, odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki.
Przełóż do szerokiego garnka, zalej 1/2 szklanki wody i duś na malutkim ogniu około 30 – 40 minut.
Z boczniaków poobcinaj i odrzuć końcówki nóżek (są twardsze i mogą zepsuć potrawę).
Pokrój grzyby w grubsze paski.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Śliwki i pomidory pokrój w cienkie paski i wrzuć do kapusty.
W razie potrzeby dolewaj po 100 ml wody lub czerwonego wina (ja nie miałam, więc zadowoliłam się wodą).
Dodaj także wszystkie przyprawy poza świeżymi listkami tymianku.

Na sporej patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć boczniaki oraz obraną i pokrojoną w niewielką kostkę gruszkę.
Smaż je na dużym ogniu nie mieszając prawie wcale, aż się zezłocą.
Przewróć je na drugą stronę i podobnie obsmażaj.
Gdy osiągną pożądany kolor wyjmij je na talerz wysłany ręcznikiem papierowym i osącz z tłuszczu.
Na patelnię po smażeniu boczniaków dodaj jeszcze trochę masła i smaż cebulę na lekko złoty kolor.
Dodaj do kapusty, dorzuć także grzyby i duś razem, aż kapusta będzie całkiem miękka.
Z gałązek tymianku oberwij liście i dodaj do kapusty. Możesz zamiast tymianku dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
Wyłącz ogień i podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Smacznego :). 

Boczniaki z kiszoną kapustą
Boczniaki z kiszoną kapustą

Zobacz również przepis na zasmażaną kapustę z pieczarkami i cieciorką:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/salatki-i-surowki/zasmazana-kapusta-kiszona-z-cieciorka/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *