Bigos wegetariański podany z ziemniakami z wody

Bigos wegetariański podany z ziemniakami z wody

Bigos wegetariański podany z ziemniakami z wody

Składniki dla 2 osób:
150 g dobrej kapusty kiszonej
1/4 główki małej kapusty włoskiej
5 suszonych śliwek
4 duże pieczarki
spora cebula
średnia marchewka
2-3 liście laurowe
3 suszone owoce jałowca
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
łyżeczka gotowej przyprawy do bigosu
około 150 ml czerwonego wytrawnego wina
łyżeczka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki miodu
2 łyżki posiekanego koperku
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Pieczarki obierz i pokrój w plastry, nóżki możesz pokroić w plasterki (ja odrzuciłam).
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Kapustę zarówno kiszoną jak i włoską posiekaj w miarę drobno.
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Śliwki pokrój w paseczki.
W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzej porządnie olej na dużym ogniu i wrzuć pieczarki.
Smaż aż zbrązowieją i przełóż je na talerzyk wyścielony ręcznikiem papierowym.
Zmniejsz ogień i na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę, liście laurowe, jałowiec i paprykę wędzoną.
Gdy cebula się lekko zeszkli dorzuć marchewkę, śliwki i obie kapusty.
Podlej połową wina i duś pod przykryciem.
W razie potrzeby podlewaj sukcesywnie pozostałym winem.
Gdy kapusty zmiękną dodaj przyprawę do bigosu, przecier pomidorowy i miód.
Wrzuć pieczarki i duś razem jeszcze około 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Podawaj z ziemniakami z wody lub z ulubionym pieczywem. Smacznego :).

Bigos wegetariański
Bigos wegetariański

Dania bez mięsa są mi coraz bliższe, ale niestety ciągle jeszcze mam na nie zbyt mało pomysłów. Dzisiaj koleżanka w pracy wspomniała coś o bigosie i nabrałam sporej ochoty na niego, a ponieważ nie miałam ochoty na mięso, więc pomyślałam, że zrobię w wersji wege. Pomysły co do niego dodać przychodziły mi do głowy w drodze do domu. Zahaczyłam więc do zieleniaka po śliwki, ponieważ nie byłam pewna, czy mam w domu no i przy okazji kupiłam kapusty i piękne pieczarki :). A reszta składników znalazła się w domku. I tak oto powstał dzisiejszy obiadek :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *