Biała fasolka w sosie ze świeżych pomidorów

Biała fasolka w sosie ze świeżych pomidorów

Biała fasolka w sosie ze świeżych pomidorów

Biała fasolka w sosie ze świeżych pomidorów

Składniki dla 2 osób na małe porcje:
100 g fasolki perłowej
2 duże, dojrzałe pomidorki
łyżka poobrywanych listów tymianku lub łyżeczka suszonego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
łyżka porwanych na mniejsze kawałki listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonych
2 ząbki czosnku
2 małe szalotki
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego – opcjonalnie
olej roślinny najlepiej rzepakowy lub ryżowy
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Fasolkę opłucz i namocz na 8 -10 godzin (możesz zmienić raz wodę, ponieważ może się skwasić, raz mi się zdarzyło 🙂 ).
Ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Pomidory sparz i obierz ze skóry, a następnie pokrój w niewielką kostkę.
Szalotki obierz, pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i posiekaj.
W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij szalotki, dorzuć czosnek i przesmażaj jeszcze 30 sekund razem.
Dodaj pomidory i suszone zioła.
Duś do momentu, aż woda z pomidorów wyparuje, a sos stanie się gęsty.
Dodaj pozostałe zioła, cukier, pieprz i sól.
Do gotowego sosu wrzuć fasolkę i podgrzej razem.
Rozkładaj do miseczek i posyp świeżymi ziołami. Smacznego :).

Biała fasolka w sosie ze świeżych pomidorów
Biała fasolka w sosie ze świeżych pomidorów

Strączki

Sos pomidorowy z ziołami należy do moich ulubionych, zwłaszcza gdy dodaję świeże, pięknie pachnące. Zazwyczaj zjadamy go z makaronami, ale pomyślałam sobie, że połączenie z fasolką też się sprawdzi i tak się stało :). Rośliny strączkowe w naszym jadłospisie się obowiązkowe i przynajmniej raz w tygodniu je zjadamy. Naturalnie poza fasolą pojawiają się inne: soczewica, ciecierzyca, soja, groch i groszek, bób, czy też kiełki tych strąków. Dla nas ważne jest również to, iż świetnie zastępuje mięso, którego staramy się nie jeść zbyt często.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *