Basmati z warzywami w stylu indyjskim

Basmati z warzywami w stylu indyjskim

Składniki dla 3 osób:
6 łyżek suchego ryżu basmati
1/2 małego kalafiora
mała marchewka
4 łyżki groszku świeżego lub z mrożonki
spory ziemniak
mała garść fasolki szparagowej
spora papryczka chili
mała biała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
1/2 pęczka świeżej kolendry
2 łyżki soku z limonki 
łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki ziaren kuminu (kmin rzymski)
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżka masła klarowanego
sól i płatki chili do smaku

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania wszystkich składników.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry.
Imbir obierz za pomocą łyżeczki i zetrzyj na tarce.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Marchewkę i ziemniaka obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Kalafiora podziel na małe różyczki.
Z fasolki szparagowej obetnij końcówki i pokrój w 2-3 centymetrowe kawałki.
Chili i świeżą kolendrę drobno posiekaj.

Przygotuj wszystkie przyprawy.
W rondlu o grubym dnie rozpuść masło klarowane i wrzuć nasiona kuminu.
Praż je przez 15 – 20 sekund.
Dodaj cebulę, czosnek i imbir.
Przesmażaj cały czas mieszając do czasu, aż powstanie dość gęsta pasta.
Dodaj chili i pozostałe warzywa.
Duś kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Dodaj kurkumę, garam masala oraz połowę posiekanej świeżej kolendry.
Podlej 3-4 łyżkami wody i duś do czasu, aż warzywa zmiękną, w razie potrzeby dolej kilka łyżek wody.
Dodaj ryż i delikatnie wymieszaj.
Dopraw solą, sokiem z limonki i płatkami chili.
Rozkładaj na talerze i posyp pozostałą świeżą, posiekaną kolendrą. Smacznego :). 

 

 

Basmati z warzywami w stylu indyjskim
Basmati z warzywami w stylu indyjskim
Aromaty

Danie, to polecam tym, którzy lubią kuchnię Bliskiego Wschodu, bowiem jest bardzo aromatyczne i dość pikantne. Wyraźnie czuć w nim kumin i kolendrę. Ja swoją przygodę z tymi przyprawami rozpoczęłam dość dawno i początkowo dozowałam je w niewielkich ilościach, obecnie przepadam za nimi :). W daniu tym znajduje się również gotowa przyprawa garam masala, która łączy w sobie pieprz czarny i biały, goździki, cynamon, czarny i biały kumin oraz zielony i czarny kardamon. U nas nie jest łatwo dostać niektóre z tych przypraw, dlatego też używam gotowej mieszanki. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *