Bakłażan faszerowany pieczarkami i fetą

Bakłażan faszerowany pieczarkami i fetą

Składniki dla 2 osób:
spory bakłażan
50 g fety
4-5 pomidorków koktajlowych
2 – 3 duże pieczarki lub 6-7 mniejszych
średnia cebula
ząbek czosnku
parmezan
po kilka gałązek natki pietruszki i koperku
jajko
sól
pieprz
olej

Przygotowanie:
Bakłażana przekrój na pół, posyp solą i odłóż na 20 – 30 minut.
Pieczarki obierz i pokrój na niewielkie kawałki.
Cebulę obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i na dużym ogniu smaż pieczarki na złoty kolor (radzę założyć fartuch kucharski :D, będzie pryskało).
Gotowe pieczarki przełóż do miski (wcześniej możesz ja osączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym).
Z bakłażanów zetrzyj papierowym ręcznikiem sól wraz z wytworzonym płynem.
Na tę samą patelnię wrzuć cebulę, w razie potrzeby dodaj trochę oleju.
Smaż, aż cebula zacznie mięknąć i dodaj miąższ bakłażana.
Przesmażaj razem jeszcze kilka minut i dodaj do pieczarek.
Do farszu dołóż pokrojoną w małą kostkę fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę i koperek.
Wbij jajko i dopraw pieprzem i solą – z solą ostrożnie, bo feta jest słona.
Wymieszaj bardzo dokładnie i napełniaj farszem bakłażany.
Pomidory przekrój na połowy i ułóż na bakłażanach.
Całość posyp parmezanem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 40 – 45 minut. Smacznego:).


Bakłażan faszerowany pieczarkami i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *