Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i pieczarkami

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i pieczarkami

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i pieczarkami

Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
średniej wielkości bakłażan
6-7 dużych brązowych pieczarek
2 małe szalotki lub 1/2 białej cebuli
masło klarowane do smażenia
50 g fety
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
łyżka listków świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
łyżeczka listków świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pieczarki obierz i pokrój w półplasterki lub w mniejsze kawałki.
Szalotki obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i na dużym ogniu usmaż pieczarki na złoty kolor.
Uwaga: jeśli ogień będzie za mały z grzybów wypłynie woda, ich objętość się znacznie zmniejszy, a smak pogorszy.
Gotowe pieczarki przełóż na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.
Z umytych i osuszonych świeżych ziół poodrywaj listki.
Umytego i osuszonego bakłażana przekrój na pół i wydrąż miąższ.
Połowę miąższu pokrój drobno.
Łódeczki z bakłażana posyp solą i odłóż na bok.

Na patelnię z pieczenia pieczarek dodaj trochę masła i wrzuć cebulę i zeszklij ją, tym razem już na znacznie mniejszym ogniu :).
Dodaj miąższ z bakłażana i przesmażaj razem, możesz podlać odrobiną wody i podusić kilka minut.
Gotową kaszę przełóż do miski i dodaj do niej pieczarki oraz zawartość patelni.
Fetę pokrój w małą kostkę i dodaj do pozostałych składników.
Dodaj papryki w proszku, kurkumę, świeże zioła i pieprz, w razie potrzeby dopraw solą (ostrożnie z solą, bo feta jej zawiera sporo).
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Za pomocą ręcznika papierowego zetrzyj sól z łódeczek bakłażana i napełniaj je przygotowanym farszem.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (długość pieczenia jest zależna od wielkości bakłażana, może to być nawet 30 – 40 minut, najlepiej kontroluj). Smacznego :).

 

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *