Aromatyczna fasola z papryką w stylu hinduskim

Aromatyczna fasola z papryką w stylu hinduskim

Aromatyczna fasola z papryką w stylu hinduskim

Składniki na 3 porcje:
1/2 szklanki suchej czerwonej fasoli
jedna czerwona cebula
po pół sztuki słodkiej papryki czerwonej żółtej i zielonej       
papryczka chili w ilości zależnej od osobistych upodobań

duży ząbek czosnku
kopiasta łyżeczka startego świeżego imbiru
duży dojrzały pomidor
pół pęczka natki pietruszki
płaska łyżeczka przyprawy garam masala
6 łyżek suchego ryżu basmati
sól do smaku
płatki chili do smaku
olej

Przygotowanie:
 Fasolę namocz na noc, nie dłużej jednak niż 11-12 godzin, w przeciwnym razie rozpocznie się proces fermentacji.
Na drugi dzień ugotuj dodając sól dopiero, gdy fasolka będzie miękka. Odcedź i odstaw na bok.
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i pozostaw w ciepłym miejscu.
Papryczkę chili drobno posiekaj.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Kolorowe papryki pokrój w średniej wielkości kostkę (możesz je wcześniej obrać).
Pomidora obierz i pokrój w małą kostkę lub posiekaj.
Natkę pietruszki posiekaj.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć cebulę oraz wszystkie papryki.
Posyp solą i duś, aż zaczną mięknąć.
Dodaj imbir, drobno posiekany czosnek oraz garam masala.
Jeszcze chwilę duś i dodaj pomidora, a po chwili odłożono fasolę.
Całość delikatnie wymieszaj.
Podawaj danie gorące z ryżem i dużą ilością natki pietruszki. Jeśli masz ochotę dosmacz dodatkowo płatkami chili. Smacznego :).

Aromatyczna fasola z papryką

Jest to danie wegańskie w stylu indyjskim. Dosmaczyłam je garam masala. Jest to mieszanka przypraw w skład, której wchodzą liście laurowe, laski cynamonu, zielony kardamon, nasiona kuminu, nasiona kolendry, ziarenka czarnego pieprzu, goździki i goździki mielone. Skład tej mieszanki jest tak imponujący, iż już nie ma sensu dodawać żadnych innych przypraw naturalnie poza solą. Można dosmaczyć jeszcze ewentualnie płatkami chili.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *