Pudding bananowy

Pudding bananowy z chia i truskawkami

Pudding bananowy z chia i truskawkami

Pudding bananowy
Zdjęcie wstępne

Składniki dla 2 osób:
banan
3 łyżki suchych nasion chia
8 dużych truskawek
jogurt naturalny typu greckiego
pół łyżeczki cukru lub w zależności od upodobań

Przygotowanie:
Nasiona chia mocz w 1/2 szklanki wody przez około pół godziny, mieszaj od czasu do czasu. Banana pokrój na plastry, wrzuć do naczynia w którym blendujesz i dodaj jogurt. Zmiksuj. Dodaj napęczniałe chia, wymieszaj, przełóż do pucharków i wstaw do lodówki na około 1/2 godziny. W tym czasie umyj truskawki. Dwie odłóż do dekoracji, a pozostałe pokój na mniejsze kawałki i zmiksuj z łyżeczką cukru. Nakładaj na pudding bananowy i udekoruj truskawką. Smacznego :).

Pudding bananowy
Pudding bananowy

Szałwia hiszpańska to roślina dająca nasiona chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko. Sprawdź, jakie jeszcze wartości odżywcze posiadają nasiona chia.

Chia

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Ich właściwości zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Nic dziwnego – zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.

Nasiona chia – na lepszą pamięć i depresję

Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzące za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Kwasy omega-3 wspomagają pracę mózgu – ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację – dlatego są polecane szczególnie uczniom, studentom i innym osobom wykonującym pracę umysłową. Ponadto wspomagają układ nerwowy – uspokajają, a nawet mogą pomóc złagodzić objawy depresji. Z kolei u osób starszych mogą zapobiec rozwojowi demencji (m.in. chorobie Alzheimera). Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w nasionach chia wspomagają także funkcjonowanie wzroku, a u seniorów zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html

4 thoughts on “Pudding bananowy z chia i truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *