Pomarańczowy deser z mango

Pomarańczowy deser z mango

Pomarańczowy deser z mango

Składniki na 4 porcje:
100 ml kremówki 36 %
opakowanie Śnieżki
duży owoc mango
galaretka pomarańczowa
kilka plasterków pomarańczy 
wiórki czekolady mlecznej lub gorzkiej

Przygotowanie:
Pomarańczę i mango wyszoruj dokładnie szczoteczką i przelej wrzątkiem.
Galaretkę pomarańczową rozpuść w połowie wrzącej wody podanej na opakowaniu (zazwyczaj jest to 250 ml) i pozostaw do wystudzenia.
Miąższ owocu mango pokrój w niewielką kostkę.
1/4 miąższu odłóż na bok.
Do pojemnika w którym miksujesz wlej 100 ml śmietanki kremowej, wsyp Śnieżkę, dodaj 3/4 owocu mango i wlej zimną galaretkę.
Całość dokładnie zmiksuj i przelej do 4 salaterek.
Dodaj do każdej odłożone mango i wstaw do lodówki.
Plasterki pomarańczy pokrój na połówki lub ćwiartki dodaj dekoracyjnie do zastygającego deseru.
Udekoruj czekoladą.
Zastygnięty deser podawaj. Smacznego :). 

Pomarańczowy deser z mango
Pomarańczowy deser z mango

Deser ten jest bardzo łatwy do przygotowania i szybko się go robi. Najdłuższy jest czas oczekiwania na wystudzenie galaretki i stężenie deseru. Można przygotować go poprzedniego dnia, ale wówczas pomarańczę dodajemy dopiero przed podaniem. Owoce mają to do siebie, że nie lubią być przygotowywane wcześniej. Podobnie zresztą jak i sałatki ze świeżych warzyw. Zawsze robimy je bezpośrednio przed podaniem. Jakieś dwa tygodnie temu byliśmy na kebabie. Pan przygotował do niego sałatkę na naszych oczach, była pyszna i chrupiąca. Zjedliśmy ją z przyjemnością. Miłego dnia :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *