Piernik

Piernik

Piernik

Składniki:
1/2 szklanki cukru
250 g płynnego miodu naturalnego
1/2 kg mąki pszennej typu 500
3/4 kostki masła (150g)
2 jajka
0,75 ml mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
torebka przyprawy do piernika
duża szczypta soli
kopiasta łyżeczka ciemnego kakao
powidła śliwkowe

Przygotowanie:
W rondlu rozpuść miód, cukier i masło, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Odstaw do wystudzenia. Do dużej miski wsyp mąkę, przestudzoną masę, mleko, jajka, sól, proszek do pieczenia, kakao. Mieszaj łyżką aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź ciasto na całą blachę. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 15-20 minut.  Piernik wystudź i przekrój na 3 równe kawałki. Na jednej części rozsmaruj warstwę powideł, przykryj drugim kawałkiem piernika, ponownie rozsmaruj warstwę powideł i przykryj ostatnim kawałkiem ciasta.

Piernik
PiernikPiernik

Cynamon w laskach przeznaczony jest do wypieków, deserów, grzańców, kawy, herbaty, czekolady. Jest składnikiem curry i garam masala. Najbardziej popularny jest w kuchni blisko-wschodniej. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Gałkę muszkatołową stosuje się do potraw słodkich i ostrych, do sufletów, sosów serowych, jajek, warzyw, szkockiego haggis, do grzańców, jako składnik mieszanek przyprawowych. Ponadto poprawia apetyt.
Goździki wzmacniają smak mięs, głównie dziczyzny, Są dodatkiem do różnych wypieków, składnikiem sosu Worcester, przyprawy korzennej, curry, używane również do marynat. Są antyseptyczne, lekko znieczulające i antyoksydacyjne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *