pierniczki

Pierniczki

 

Pierniczki

Składniki:
50 g masła
250 g miodu
przyprawa do piernika
1 czubata łyżka czekolady w proszku, możesz ale nie musisz dodawać
250 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kieliszek rumu, możesz ale nie musisz dodawać

Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło i miód, dodaj przyprawę do piernika, czekoladę i rum. Odstaw na bok, niech trochę przestygnie.  W tym czasie wsyp do dużej miski mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką. Teraz dodaj przestudzoną masę i bardzo starannie wyrabiaj ciasto. Jeśli uznasz, że jest trochę za rzadkie dosyp mąki. Ostrożnie rozwałkuj ciasto, powinno mieć grubość 3-4 milimetry i wycinaj wzorki wykorzystując specjalne foremki albo inwencję własną. Piecz w piekarniku w 180 stopniach. Nie podam ci dokładnego czasu, bo to zależy od grubości i wielkości ciastek. Po 10 minutach zacznij zaglądać do piekarnika, jeśli pierniki się lekko przyrumienią, to są gotowe. Po wystudzeniu możesz je ozdobić. Trzymaj je w pudełku albo w słoiku, jeśli chcesz żeby trochę zmiękły, dorzuć kawałek jabłka albo marchewki. Smacznego:).

 

1 thought on “Pierniczki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *