Orzechowe ciasto marchewkowe

Orzechowe ciasto marchewkowe

Składniki:
1,5 szklanki mąki tortowej
200 g cukru
1,5 szklanki marchewki startej na grubych oczkach tarki
4 jajka z wolnego wybiegu lub eko
łyżka cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szklanka oleju rzepakowego lub z pestek winogron
łyżeczka cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika
szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Do misy miksera wbij jajka, dodaj cukier i cukier wanilinowy.
Miksuj razem około 4-5 minut.
Nie przerywając miksowania wlewaj małym strumieniem olej.
Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia oraz z sodą.
Dodawaj powoli do misy i mieszaj, aż składniki się połączą.
Teraz dodaj przyprawę do piernika, cynamon oraz orzechy i marchewkę.
Mieszaj jeszcze 2 minuty.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra, dół) i piecz 50 minut.
Dla pewności sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *