Odchudzona panna cotta z musem truskawkowym

Odchudzona panna cotta z musem truskawkowym

Odchudzona panna cotta z musem truskawkowym

Przepis na 2 porcje:
300 ml mleka 0 %
laska wanilii
1,5 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki żelatyny lub agar
200 g truskawek

Przygotowanie:
Odmierz mleko, przelej do rondla, dodaj łyżkę ksylitolu oraz miąższ z laski wanilii i wrzuć też laskę, z której wyjęłaś(ąłeś) ziarenka (ostrym nożykiem przekój wzdłuż laskę wanili, za pomocą łyżeczki albo nożyka wyskub ziarenka). Gotuj mleko na małym ogniu, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia, wyjmij łupinę z wanilii, wyłacz palnik. Dodaj żelatynę lub agar zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dokładnie rozpuść żelatynę. Przelej mleko do foremek. Zostaw do stężenia, najlepiej na noc. Truskawki umyj, zmiksuj razem z 1/2 łyżki ksylitolu (lub wg uznania, zależy od słodkości truskawek). Foremki z panna cottą wstaw na 2 sekundy do garnka z gorącą wodą (łatwiej odejdą od ścianek), przełóż na talerzyk, polej musem truskawkowym i udekoruj miętą lub melisą :).

Odchudzona panna cotta
Odchudzona panna cotta

ksylitol

Dodatek cukru może być najbardziej niezdrową częścią naszej diety.
Z tego powodu szukamy naturalnych alternatywnych, takich jak ksylitol.
Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier, ale ma mniej kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi.
Liczne badania wskazują, że może poprawić zdrowie jamy ustnej i posiada inne korzyści zdrowotne.
Artykuł przedstawia szczegółową analizę ksylitolu i jego wpływ na zdrowie.

Czym jest ksylitol i jak jest produkowany?
Ksylitol jest substancja kwalifikowana jako alkohol cukrowy (lub  alkohole polihydroksylowe).
Alkohole cukrowe to mieszanka cząsteczki cukru i cząsteczki alkoholu. Ich struktura daje im zdolność pobudzania słodkich receptorów smakowych na języku.
Ksylitol występuje w niewielkich ilościach w wielu owocach i warzywach, a zatem jest naturalny. Ludzie nawet produkują małe ilości ksylitolu za pośrednictwem normalnych przemian metabolicznych.
Jest częstym składnikiem gumy do żucia bez cukru, cukierków, miętówek, żywności przyjaznej cukrzykom i produktów do higieny jamy ustnej.
Ksylitol ma podobną słodycz do zwykłego cukru, ale zawiera 40% mniej kalorii :

  • Cukier: 4 kalorie na gram.
  • Ksylitol: 2,4 kalorii na gram.

Ksylitol Cukier Brzozowy

Ksylitol wygląda bardzo podobnie do cukru czyli jak biały, krystaliczny proszek.

Oczywiście jeśli chodzi o ksylitol słodzący rafinowany, a więc oczyszczony bez żadnych składników zmieniających smak i zapach.
Ksylitol można wytwarzać z drzew, takich jak brzoza, ale może być również pozyskiwany z procesu przemysłowego, w który przekształca włókna roślinne o nazwie xylanu na ksylitol.Mimo że alkohole cukrowe są technicznie węglowodanami, większość z nich nie podnosi poziomu cukru we krwi, a tym samym nie liczą się jako węglowodany do „wagi netto” produktów, co czyni je popularnym słodzikiem w produktach nisko-węglowodanowych.
Przy okazji nie należy się bać alkoholowej części ksylitolu … ta nie ma nic wspólnego z alkoholem którym ludzie się upijają (etanolem). Alkohole cukrowe są bezpieczne dla alkoholików.
Podsumowanie: Ksylitol to typ środka słodzącego o nazwie alkohol cukrowy i występuje w niektórych roślinach. Wygląda i smakuje jak cukier, ale ma o 40% mniej kalorii.

Ksylitol ma bardzo niski indeks glikemiczny i nie powoduje skoków poziomu cukru i insuliny we krwi
Jednym z ujemnych wpływów dodawania cukru (i syropów roślinnych o wysokiej zawartości fruktozy) jest to, że podnosi skokowo poziom cukru we krwi oraz stężenie insuliny.

https://www.sklep-naturalna-medycyna.com.pl/odchudzajace/1132-ksylitol-xylitol-cukier-brzozowy-1-kg.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *