Makowiec

Makowiec

Makowiec

Makowiec
Makowiec

Składniki:
300 g mąki tortowej
200 g maku mielonego
100 g owoców kandyzowanych
3 jajka
garść migdałów
kilka kropel olejku migdałowego
ok. 250 ml mleka
50 g rodzynek
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
1/3 kostki i łyżeczka masła
płatki migdałowe
1/2 kostki drożdży (50 g)

Przygotowanie:
Rodzynki mocz w mleku, aż zmiękną. W rondelku zalej mlekiem mak, tak aby był przykryty. Dodaj 3 łyżki cukru, miód i masło. Podgrzewaj, ale nie dopuść do wrzenia, do momentu aż mak wchłonie mleko i masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia. Migdały zalej wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj. Dodaj do masy rodzynki, posiekane migdały, owoce kandyzowane. Starannie wymieszaj. Mąkę wsyp do miski, dodaj żółtka, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, olejek migdałowy i 1/3 kostki masła rozpuszczonego z łyżką cukru i wystudzonego. Dodaj pozostałe mleko i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj na prostokątny placek . Do masy makowej dodaj ubite na sztywną pianę białka. Wymieszaj delikatnie i nakładaj na ciasto.

 

Makowiec
Makowiec

 

Zwijaj w roladę, zawiń w papier do pieczenia zostawiając około 1 cm luzu.

Makowiec

 

Makowiec


Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Zrób lukier z cukru pudru i odrobiny gorącej wody, udekoruj ciasto lukrem i płatkami migdałowymi. Makowiec jest gotowy. Smacznego:)

Makowiec


2 thoughts on “Makowiec”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *