Lekki serniczek jagodowy

Lekki serniczek jagodowy z malinami

Lekki serniczek jagodowy z malinami

Składniki na 4 porcje:
200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
100 g jogurtu typu greckiego
3 łyżki żelatyny
łyżka cukru – u nas  trzcinowy
200 g jagód u nas mrożone
kilka malin do dekoracji – opcjonalnie
kilka listków melisy lub mięty do dekoracji
łyżka soku z limonki lub cytryny

Przygotowanie:
Jagody lekko rozmroź.
Cztery łyżki jagód odłóż do dekoracji.
Pozostałe zmiksuj  razem z serkiem, jogurtem i cukrem.
Żelatynę wsyp do miseczki, zalej zimną wodą i pozostaw do napęcznienia, a następnie krótko podgrzej.
Stopniowo dodawaj ją do masy serowej jednocześnie miksując.
Dodaj również łyżkę soku z limonki.
Masę serową przelej do pucharków i wstaw do lodówki.
Przed podaniem udekoruj odłożonymi jagodami, melisą lub miętą i ewentualnie malinami.
Ja użyłam malin mrożonych, ale ponieważ zdjęcia robiłam pół godziny przed podaniem, to zdążyły się rozmrozić :D. Smacznego :).

Lekki serniczek jagodowy
Lekki serniczek jagodowy

Zobacz również przepis na inny lekki deser:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/ciasta-i-desery/ptasie-mleczko-z-galaretka/

Deserki

Do tej pory na naszym blogu było bardzo mało łakoci, a to głównie dlatego, że nie mieliśmy ochoty na słodkości. Zazwyczaj przygotowywaliśmy deser, bądź ciacho tylko jak mieliśmy mieć gości. Ten serniczek też był przygotowany z myślą o deserze dla Sandry i Łukasza, ale nie będę ukrywać, że my również zjedliśmy z apetytem. Coś zaczęło się zmieniać, bo mój organizm ostatnio domaga się słodyczy :D. Czy to dobrze, czy źle, to się okaże jak za miesiąc wejdę na wagę :D.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *