Jabłecznik z bakaliami

Jabłecznik z bakaliami

Składniki:
3 jabłka, najlepiej szara reneta lub antonówka
2/3 kostki masła + do wysmarowania tortownicy
jajko
cytryna
2 szklanki mąki, najlepiej krupczatki
3/4 szklanki cukru pudru +2 łyżki
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki rodzynek

Przygotowanie:
Migdały przełóż do miski i zalej wrzątkiem.
Pozostaw do wystudzenia, a następnie obierz ze skórki i grubo posiekaj.
Rodzynki, jeśli są zbyt suche, zalej ciepłą wodą i pozostaw na pół godziny.
Cytrynę wyszoruj, sparz i zetrzyj skórkę.
Masło posiekaj i przełóż wraz z mąką i cukrem pudrem do malaksera.
Dodaj jajko i skórkę z cytryny.
Wyrób niezbyt ścisłe ciasto.
Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 2 godziny.
Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki (ja użyłam mandoliny).
Dodaj 2 łyżki cukru pudru, posiekane migdały oraz rodzynki.
Całość skrop sokiem wyciśniętym z całej cytryny i starannie wymieszaj.
Odstaw do lodówki.
Tortownicę wysmaruj masłem.
3/4 ciasta rozwałkuj i rozłóż na dnie tortownicy w taki sposób, by brzegi zachodziły 2-3 cm na ścianki.
Na ciasto rozłóż równą warstwę jabłek z dodatkami.
Z pozostałego ciasta urywaj po kawałku, rozgniataj w dłoniach i rozkładaj „plamy” na jabłkach.
Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra, dół) na 45-50 minut.
Po tym czasie wyjmij i pozostaw do schłodzenia lub podaj na gorąco w towarzystwie lodów waniliowych, śmietankowych lub takich jakie podpowie ci Twoja fantazja :). Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *