Ciasto bananowe

Ciasto bananowe z bakaliami

Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Basiu dziękuję :*
Składniki:
4 dojrzałe banany
3/4 szklanki drobnego cukru – ja dałam pół szklanki
1,5 szklanki mąki tortowej
1 jajko
50 g masła lub 50 ml oleju
1 łyżeczka sody
ulubione bakalie – u nas 2 garści winogron

Przygotowanie:
Masło rozpuść.
Mąkę wraz z sodą przesiej do misy, w której będziesz wyrabiać ciasto.
Banany obierz, pokrój w plastry, przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
Cukier dodaj do bananów i starannie wymieszaj.
Przełóż do mąki.
Dodaj również jajko, roztopione masło lub olej.
Wszystko dokładnie połącz.
Dodaj bakalie (rodzynki).
Wymieszaj.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę.
Piekarnik rozgrzej góra-dół do 175 stopni.
Piecz przez 55 minut.
Wyłącz piekarnik, uchyl go lekko i pozostaw ciasto do lekkiego przestudzenia :).



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *