Tagliatelle z marchewki posypane płatkami chili

Tagliatelle z marchewki posypane płatkami chili

Tagliatelle z marchewki posypane płatkami chili

Składniki dla 2 osób:
2 spore marchewki
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanych orzechów arachidowych
płatki chili
sól do smaku
olej ryżowy lub inny roślinny
masło klarowane
kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie:
Marchewki wyszoruj i obierz.
Specjalną temperówką do krojenia warzyw w paseczki potnij marchewkę. 
Jeśli nie masz takiego urządzenia to możesz również zrobić tagliatelle używając obieraczka do warzyw, a następnie powstałe paski pociąć nożem. 
Efekt też będzie super. 
Orzechy posiekaj dość grubo.
Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło pomieszane z olejem i wrzuć marchewkowy makaron.
Dopraw do smaku solą i płatkami chili.
Duś pod przykryciem kilka minut (4-5 minut)  marchewka ma pozostać lekko chrupiąca, to ważne by nie dusić jej zbyt długo. 
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze poduś przez pół minuty.
Wykładaj makaron na talerze i posyp obficie natką pietruszki oraz orzeszkami ziemnymi. Smacznego :).

Tagliatelle z marchewki
Tagliatelle z marchewki

Taki makaron warzywny może być fajną lekką kolacją, ale można go podać również na obiad. Świetnie będzie smakować na przykład z rybą lub kurczakiem najlepiej przygotowanym na parze. Sprawdzi się także podany z serem. Kombinacji zresztą jest mnóstwo. Wszystko zależy od tego jakie mamy smaki. Ja wiem na pewno, że będę powtarzać to danie. Z całą pewnością za każdym razem trochę zmodyfikuje je, bo nie byłabym sobą. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *