Spaghetti z białą rybą

Spaghetti z białą rybą

Składniki dla 2 osób:
100 g makaronu spaghetti
200 g pomidorów z puszki
10 zielonych oliwek najlepiej faszerowanych anchois
4 ząbki czosnku
Średniej wielkości cebula
Papryczka chili
100 ml czerwonego wina
Duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
Łyżka sosu sojowego
Łyżeczka sosu ostrygowego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Garść świeżej bazylii + do dekoracji
Odrobina soli w razie potrzeby
Olej

Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obierze.
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
W rondelku rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
Papryczkę chili pozbaw pestek i drobno posiekaną.
Dodaj do cebuli razem z czosnkiem.
Przesmażaj minutę często mieszając.
Dodaj pomidory, wino i kapary oraz pokrojone w plastry oliwki.
Dodaj oregano i bazylię.
Przypraw sosem sojowym i ostrygowy oraz pieprzem i w razie potrzeby solą.
Rybę pokrój w kostkę i dodaj do sosu.
Gotuj razem 5-6 minut.
Dodaj makaron, ostrożnie wymieszaj, żeby ryba się nie rozpadła.
Nakładaj na talerze.
Posyp posiekaną lub porwaną na mniejsze kawałki bazylią. Smacznego 😁.

Spaghetti z białą rybą

Miałam ochotę na makaron i na rybę. Pozostałe składniki zostały wydobyte z czeluści lodówki, wydały mi się dobrym połączeniem. W sezonie użyłabym świeżych pomidorów, a poza nim zazwyczaj posiłkuję się tymi z puszki lub kartoniku, oczywiście sprawdzonej firmy. Miałam jeszcze uprażyć orzeszki piniowe i posypać nimi spaghetti, ale okazało się, że wyczerpały się moje zapasy tych zdrowych nasionek :).
Jeśli chodzi o wino, to możesz je pominąć. My często dodajemy do różnych potraw, poprawia smak i nadaje aromatu. Aby otrzymać sos naprawdę winny powinno się dodać do tego dania całą butelkę wina, po zredukowaniu sos byłby właściwy. Mnie jednak na tym nie zależało. Taki sos podaję niekiedy do mięs.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *