Spaghetti puttanesca z anchois i kaparami

Spaghetti puttanesca z anchois i kaparami

Spaghetti puttanesca z anchois i kaparami

Składniki dla 2 osób:
100 g makaronu spaghetti
1/2 puszki pomidorów krojonych
4 fileciki anchois
2 małe lub jeden duży ząbek czosnku
łyżka kaparów
papryczka chili świeża lub suszona
1/2 łyżeczki suszonego oregano
10 czarnych oliwek bez pestek
4-5 gałązek świeżej bazylii
olej roślinny lub oliwa
tarty parmezan

Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Fileciki anchois osącz na ręczniku papierowym i posiekaj.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
W rondelku rozgrzej olej i wrzuć czosnek.
Gdy poczujesz mocny aromat czosnku dorzuć kapary i przesmażaj krótko cały czas mieszając.
Dodaj pomidory z puszki, suszone oregano i papryczkę chili drobno pokrojoną.
Gotuj na niewielkim ogniu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Dodaj anchois i pokrojone w grube plasterki oliwki.
Z wymytych i osuszonych gałązek bazylii oberwij listki i posiekaj nożem ceramicznym lub plastikowym (kilka listków zostaw do dekoracji).
Do gotowego sosu przełóż makaron, starannie wymieszaj i podgrzej.
Rozkładaj na talerze.
Posyp parmezanem i udekoruj bazylią. Smacznego :).

Spaghetti puttanesca
Spaghetti puttanesca

Zobacz również przepis na makaron ze szpinakiem i tuńczykiem:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-z-ryb-i-owocow-morza/makaron-z-tunczykiem/

Makarony

O makaronach można pisać i pisać, a potraw z nimi w roli głównej wymyślać nieskończoną ilość. Ja je uwielbiam, Zbyszek też i w naszym domu serwujemy je dość często. Zazwyczaj raz w tygodniu jest podany do drugiego dania, no i do tego zazwyczaj jakaś zupka z nim też się pojawia. Czasem robię sama makaron, ale z racji, że sporo czasu spędzam w pracy nie zawsze jest na to czas. Gdy już jednak robię, to od razu większą ilość,  i suszę, a potem przetrzymuję w szklanym słoju. 
A gdy mam ochotę na zabawę, to robię kolorowy makaron. Aby uzyskać różowy dodaję do wyrabianego makaronu sok z buraków. Makaron czarny (dość modny w tym sezonie) można pozyskać poprzez dodanie barwnika z mątwy. Można go kupić w supermarketach na działach rybnych lub po prostu w sklepach rybnych. Zielony makaron uzyskamy siekając bardzo drobno pęczek pietruszki, którą przekładamy do ściereczki i wyciskamy sok, który to dodajemy do wyrabianego ciasta. Bardzo prosto uzyskać można żółty makaron poprzez dodanie kurkumy, która notabene jest bardzo zdrowa :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *