Penne z tuńczykiem

Penne z tuńczykiem i sosem pomidorowym

Penne z tuńczykiem i sosem pomidorowym

Składniki na 2 małe porcje:
100 g makaronu penne
mała puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
duży pomidor
2-3 ząbki czosnku
średniej wielkości cebula
1/2 małej papryki zielonej
7-8 gałązek oregano + do dekoracji
20 sporych listków bazylii
2 łyżki orzeszków piniowych
20 g sera pleśniowego
3 jabłuszka kaparowe
sól
pieprz
olej roślinny

Przygotowanie:
Z gałązek oberwij listki oregano i bazylii.

Opłucz je, osusz i posiekaj na mniejsze kawałki.
Orzechy piniowe wrzuć na suchą patelnię i praż aż zaczną lekko brązowieć.
Cebulę i czosnek obierz.
Cebulę pokrój w małą kostkę, a czosnek w plasterki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. 
Przesmażaj często mieszając, aż się zeszkli.
W międzyczasie obierz i pokrój w małą kostkę pomidora.
Paprykę pokrój w cieniutkie paseczki.

Do cebuli dodaj czosnek, paprykę i przesmażaj jeszcze 2-3 minuty.
Dodaj pomidory oraz zioła (część ziół zostaw do dekoracji).
Jabłuszka kaparowe pokrój w plastry i dorzuć do rondla.
Przykryj i duś do czasu, aż pomidory się rozpadną.
W tym czasie ugotuj al dente makaron i osącz na sicie.
Tuńczyka osącz na sicie.
Do sosu dodaj tuńczyka, pokruszony ser pleśniowy oraz makaron.
Dopraw solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszaj i nakładaj na talerze.
Posyp piniolami i odłożonymi ziołami. Smacznego :). 

Penne z tuńczykiem
Penne z tuńczykiem

Ależ miałam ucztę kulinarną. Bardzo, bardzo lubię takie dania. Robi się je w dodatku ekspresowo, są tanie, lekkie i łatwe w przygotowaniu. Czegóż chcieć więcej? Najczęściej makarony robię w tygodniu, gdy dłużej jestem w pracy lub gdy mam sporo spraw na głowie. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *