Pałki z kurczaka

Pałki z kurczaka w wersji light, duszone w papryce i pomidorach

Pałki z kurczaka w wersji light, duszone w papryce i pomidorach

Pałki z kurczaka
Zdjęcie wstępne

Składniki dla 2 osób:
4 podudzia z kurczaka
1/2 dużej żółtej papryki
1/2 puszki krojonych pomidorów
mała czerwona cebula
3 małe ząbki czosnku
5 łyżek suchego ryżu basmati
2 łyżeczki słodkiej papryki suszonej
łyżeczka ostrej papryki suszonej
1/2 szklanki czerwonego wina lub wody
łyżka sosu sojowego
łyżeczka pikantnego ajwaru
sól

Przygotowanie:
Z pałek zdejmij skórę, usuń ścięgna i posól z wszystkich stron. Włóż do rondla i zalej winem, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i pomidory oraz łagodną i ostrą paprykę w proszku, sos sojowy i ajwar. Duś aż mięso będzie miękkie, pod koniec gotowania w razie potrzeby zredukuj sos (redukujemy poprzez odkrycie garnka i zwiększenie ognia, sos odparuje) i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy poczujesz aromat czosnku, wyłącz ogień. Podawaj z ryżem basmati ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu. Smacznego :).

Pałki z kurczaka
Pałki z kurczaka

Danie o znacznie obniżonej kaloryczności po zdjęciu skóry i nie obsmażaniu mięsa na tłuszczu.

Ryż

Ryż basmati jest bardzo aromatyczny i długoziarnisty. Pochodzi z terenów u podnóży Himalajów. W sanskrycie jego nazwa oznacza „ten pachnący”. Po ugotowaniu jego ziarna są sypkie, nie kleją się, sprawiają wrażenie puszystych i mają śnieżnobiały kolor. Ryż basmati idealnie komponuje się z drobiem , rybami i owocami morza.

Ryż jest to rodzaj trawy o jadalnych ziarenkach. Zboże to jest pożywieniem 1/3 ludzkości świata. pochodzi on z Indii, ale jako jedna z najstarszych roślin uprawnych już 5000 lat przed naszą erą stał się głównym pożywieniem Chińczyków. Wkrótce rozprzestrzenił się poza Chiny – Grecy poznali ryż, gdy Aleksander Wielki przywiózł go z podróży do Indii w IV wieku p.n.e. Przez kolejne stulecia zyskiwał popularność w Egipcie i północnej Afryce. Maurowie przywieźli ryż do Hiszpanii i Portugalii. W średniowieczu dotarł do Włoch, a w XVI wieku do Francji i Ameryki Północnej, a później stał się popularny w Europie. Obecnie największym producentem i konsumentem ryżu są Chiny.
Informacje pochodzą z książki „Pyszne dania z ryżem”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *