Młode ziemniaki ze szpinakiem i szynką gotowaną

Młode ziemniaki ze szpinakiem i szynką gotowaną

Młode ziemniaki ze szpinakiem i szynką gotowaną

Składniki dla 2 osób:
12 małych ziemniaków
500 g świeżego szpinaku
2 grubo ukrojone plastry szynki gotowanej
łyżka posiekanego koperku
cebula – ja dałam 1/2 sporej czerwonej cebuli i małą szalotką
1-2 duże ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
masło
masło klarowane

Przygotowanie:
Szpinak umyj, osusz i obetnij ogonki.
Ziemniaki obierz lub tylko dokładnie umyj i gotuj w osolonej wodzie.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Plastry szynki pokrój na 4 części.
Gdy ziemniaki zaczną mięknąć rozpuść w rondlu masło klarowane i wrzuć cebulę.
Zeszklij ją, a następnie dodaj szynkę i obsmaż lekko.
Dodaj czosnek i szpinak oraz sól i pieprz do smaku.
Cały czas mieszaj, aż szpinak zwiędnie.
Ziemniaki odcedź, dodaj do nich 1/2 łyżeczki masła oraz posiekany koperek.
Przemieszaj łyżką i wykładaj na talerze.
Dołóż szynkę i szpinak. Smacznego :). 

Młode ziemniaki ze szpinakiem i szynką
Młode ziemniaki ze szpinakiem i szynką

Mniej, a smaczniej…jedna z moich zasad żywieniowych.

Mam kilka swoich zasad jeśli chodzi o jedzenie. Przede wszystkim nie uznaję żywności, której jakość pozostawia wiele do życzenia. Zawsze powtarzam, że wolę zjeść chleb z masłem, aniżeli z byle jaką szynką. Jedzenie nie musi kosztować dużo, bo i z tanich produktów można stworzyć, coś pysznego. Fajnie jest sprawdzić, w którym zieleniaku, czy sklepie mają smaczne ziemniaki i zaopatrywać się właśnie tam. W innym sklepie może się okazać, że część wędlin nie jest nafaszerowana chemią i właśnie tam kupować itd. Zamiast na kromkę chleba dawać plaster byle jakiej szynki można przecież położyć 1/4 plasterka, a obok na przykład jajko, czy rzodkiewkę lub po prostu szczypiorek i kromka smakuje wyśmienicie. Dzisiejsze danie jest właśnie przykładem na to, że również smaczny obiad można stworzyć niewielkim wysiłkiem i kosztem. Lubię takie jedzenie proste i szybkie w przygotowaniu. Szczególnie, gdy pracujemy zawodowo, to takie przepisy okazują się zbawienne, warto do nich sięgać i urozmaicać wydawane potrawy. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *