Lekka zupa z cieciorki i fasolki szparagowej

Lekka zupa z cieciorki i fasolki szparagowej

Lekka zupa z cieciorki i fasolki szparagowej

Składniki dla 4 osób:
1/2 szklanki suchej ciecierzycy
1/2 małej porcji rosołowej bez skóry
2 spore marchewki
1 pietruszka
1/2 średniego selera
1/2 pora (może być zielona część)
2 suszone papryczki chili
1/2 czerwonej papryki
garść fasolki szparagowej
spory pomidor (poza sezonem 1/2 puszki krojonych pomidorów)
1 kostka warzywna
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
łyżeczka czerwonej pasty curry
8-10 gałązek natki pietruszki lub kolendry

Przygotowanie:
Ciecierzycę zalej wodą i odstaw na noc.
Na drugi dzień wlej do garnka litr wody i włóż porcję rosołową.
Marchew, pietruszkę, seler i pora starannie umyj, obierz i dodaj do garnka razem z kostką warzywną.
Gotuj, aż mięso będzie odchodzić od kości, a warzywa będą miękkie.
Wyjmij z wywaru porcję i warzywa, a dodaj ciecierzycę bez wody, w której się moczyła. Paprykę słodką pokrój w paseczki i wrzuć do cieciorki, dodaj również papryczki chili w całości.
Gotuj do momentu aż ciecierzyca będzie miękka (30-40 minut).
W tym czasie wymyj fasolkę szparagową i pokrój na mniejsze kawałki.
Jedną marchew z wywaru pokrój w plastry.
Pomidora sparz, obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę.
Do miękkiej cieciorki dodaj fasolkę szparagową, a gdy i ta zmięknie wrzuć pomidora,  marchew, słodką paprykę w proszku oraz pastę curry.
Natkę pietruszki lub kolendry posiekaj.
Gorącą zupę rozlej na talerze i posyp natką. Smacznego :).

Lekka zupa z cieciorki
Lekka zupa z cieciorki

Dawno nie robiłam zupy z cieciorką, a tak ją lubimy :). No ale fakty są takie, że w sezonie jest tyle pięknych, świeżutkich warzyw, iż głównie na nich się koncentrujemy. Ciecierzycą można się cieszyć przez cały rok.

Papryczka

Zupę zrobiłam na dwa dni, dlatego w przepisie są podane składniki dla 4 osób. Dodałam do niej papryczki chili, które wysuszyłam w tamtym roku. Sporo papryczki miałam na balkonie i wszystkiego nie zużyłam. W tym roku chyba wystarczy mi jedna, a że już widziałam w sprzedaży więc trzeba będzie się wybrać na giełdę i kupić. Jeśli nie chcesz, żeby zupa była pikantna wystarczy pominąć wspomniane papryki chili i też będzie pyszna i zdrowa zupka :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *