Łazanki z kapusty włoskiej

Łazanki z kapusty włoskiej i pieczarek pachnące koperkiem

Łazanki z kapusty włoskiej i pieczarek pachnące koperkiem

Łazanki z kapusty włoskiej i pieczarek pachnące koperkiem

Składniki dla 2 osób:
150 g makaronu łazanki
1/4 średniej kapusty włoskiej
średnia cebula
8 sporych pieczarek
łyżeczka masła klarowanego
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1/2 łyżeczki całego kminku
2 łyżki sosu teriyaki
2 ząbki czosnku
1/2 małego pęczka koperku
pieprz
sól 1/2 łyżeczki „jarzynki”

Przygotowanie:
Kapustę obierz z wierzchnich liści, przekrój na połowę, a połówkę na ćwiartki. Jedną ćwiartkę drobno posiekaj. Przełóż do garnka, wlej 1/2 szklanki wody i zagotuj. Dodaj do kapusty liście laurowe, angielskie ziele, „jarzynkę” i kminek. Posiekaj drobno koperek i połowę dodaj do kapusty. Gotuj do miękkości kapusty.
Pieczarki obierz (możesz zostawić ze skórą), pokrój w półplastry. Cebulę obierz pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę i przeciśnij przez praskę obrany czosnek.
Wrzuć pieczarki i smaż na dużym ogniu mieszając, aż pieczarki się zrumienią.
Ugotuj al dente makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź na sicie.
Makaron i pieczarki przełóż do kapusty. Wszystko starannie wymieszaj. Dopraw solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz sosem teriyaki. Gorące łazanki rozkładaj na talerze i posyp pozostałym koperkiem. Smacznego :).

Łazanki z kapusty włoskiej
Łazanki z kapusty włoskiej

Hej :).  Dania z kapustą włoską dość często goszczą na naszym stole, myślę że w dużej mierze dlatego, że ta kapusta ma swój charakterek. Fajnie kombinować tak z dodatkami do niej i przyprawami, żeby w pewnym stopniu zniwelować jej gorzkawy posmak. Łazanek nie robiliśmy chyba z rok czasu, a może i dłużej. I absolutnie powodem tego nie jest to, że nie lubimy lecz zwyczajnie zapominamy o tym daniu. Takich dań, o których się zapomina jest całe mnóstwo, ale w pewnym stopniu to nawet dobrze, po dłuższym czasie niebytności na stole smakują podwójnie smacznie :).

Zapraszam także do skorzystania z przepisu na zupę z kapustą włoską i soczewicą :).
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-z-zielona-soczewica/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *