Jarskie risotto z brukselką, przyrządzone na białym winie

Jarskie risotto z brukselką, przyrządzone na białym winie

Jarskie risotto z brukselką, przyrządzone na białym winie

Składniki na dwie porcje:
10 małych brukselek
6 łyżek suchego ryżu do risotto
1/2 małej marchewki
3 łyżki mrożonego groszku, oczywiście może być też świeży :).
1/2 niewielkiej cebuli
100 ml białego wytrawnego wina
1/2 kubka bulionu warzywnego
1/2 kubka wody z gotowania brukselki i marchewki
sól
pieprz
olej roślinny
kilka listków bazylii

Przygotowanie:
Brukselki obierz z wierzchnich liści i pokrój na połówki lub na ćwiartki. Ja miałam bardzo malutkie okazy.
Marchewkę obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę.
Zagotuj wodę z odrobiną soli i cukru, wrzuć marchewkę i gotuj około 7 minut.
Dorzuć brukselkę i gotuj jeszcze razem  około 10 minut.
Nie przykrywaj garnka.
Nie trzymaj się ściśle czasom jakie podaję, ponieważ czas gotowania jest trudny do określenia dokładnie.
Warzywa mają być mocno chrupiące.
Gotowe warzywa przełóż na sito, a wodę z gotowania odstaw na bok.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą i osącz na sicie.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W rondlu rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
Dodaj ryż i przesmażaj przez chwilę razem z cebulą.
Zalej połową białego wina i duś prawie cały czas mieszając.
Gdy wino odparuj wlej kolejne 50 ml.

Sprawdź jak długo groszek ma się gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i w odpowiednim momencie dodaj do rondla.
Po wyparowaniu wina dolewaj do rondla sukcesywnie i na przemiennie  po kilka łyżek wody z gotowania się marchewki i brukselki oraz bulion.
Gdy ryż będzie już miękki wrzuć marchewkę i brukselkę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Umyte i osuszone listki bazylii potnij na paseczki.
Gorące risotto nakładaj na talerze i posyp bazylią. Smacznego :).

Jarskie risotto z brukselką
Jarskie risotto z brukselką

Pysznie i lekko

Risotto w wersji wegetariańskiej zawsze pysznie smakuje, a jest na pewno lżejsze i zdrowsze. Co nie znaczy, że mam jakieś awersje do konkretniejszego risotto :). Po prostu czasem lubimy zjeść coś lekkiego, a na szczęście coraz częściej sięgamy po lekkie potrawy. Być może to ma związek z wiekiem, a może ze świadomością :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *