Cytrusowa sałatka z roszponką

Cytrusowa sałatka z roszponką, lekka i aromatyczna

Cytrusowa sałatka z roszponką, lekka i aromatyczna

Cytrusowa sałatka z roszponką, lekka i aromatyczna

Składniki dla 2 osób:
2 słodkie pomarańcze
czerwony grejpfrut
2 garście roszponki
łyżeczka miodu
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka ulubionej oliwy (u nas z pestek winogron)
szczypta chili
odrobina soli
odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:
Roszponkę starannie wypłucz i osusz na ręcznikach papierowych lub w suszarce do sałat (ja takowej nie posiadam).
Pomarańcze i greipfruta obierz najlepiej używając noża do filetowania.
Odkrój dolną i górną część owocu, a następnie ścinaj boki razem z albedo, czyli białą skórką.
Cytrusy pokrój w plastry podobnej grubości.
Miód, ocet balsamiczny, oliwę, chili, sól i pieprz starannie wymieszaj, teraz jest na topie mieszanie w słoiczku takimi energicznymi ruchami. A  jeśli chcesz, to zwyczajnie wymieszaj łyżeczką w miseczce.
Na talerzach rozłóż dekoracyjnie owoce i roszponkę.
Polej przygotowanym dressingiem, tylko pamiętaj zrób to bezpośrednio przed podaniem sałatki. Smacznego :).

Cytrusowa sałatka z roszponką
Cytrusowa sałatka z roszponką

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *