Curry z kalafiora

Curry z kalafiora

Składniki dla 2 osób:
1/2 małego kalafiora
mała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczka żółtego curry
1/2 łyżeczki kurkumy
2 cm imbiru
papryczka chili
spory pomidor
garść szpinaku
szczypta cynamonu
70 ml mleczka kokosowego
0,5 szklanki wody
olej
sól do smaku
świeże liście kolendry do posypania gotowego dania

Przygotowanie:
Kalafiora oczyść i podziel na różyczki.
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Imbir również obierz (najlepiej obiera się łyżeczką) i posiekaj.
Chili pozbaw pestek i drobno pokrój.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę.
Gdy się zeszkli dorzuć czosnek, chili oraz kurkumę, cynamon i curry.
Wymieszaj przyprawy z cebulą, a po około minucie dodaj różyczki kalafiora i przesmażaj razem 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
Wlej wodę, mleko kokosowe i duś do czasu, aż kalafior zmięknie.
Pomidora obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę (jeśli chcesz możesz odrzucić gniazda nasienne, mnie one nie przeszkadzają). 
Całość dopraw solą. 
Liście szpinaku posiekaj i dodaj do curry na 2 minuty przed końcem gotowania.
Curry z kalafiora możesz podać z ryżem lub kaszą kuskus. 
Koniecznie posyp posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego :).

 

Curry z kalafiora
Curry z kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *