Sos musztardowo chrzanowy

Sos musztardowo chrzanowy podany ze schabem

Sos musztardowo chrzanowy podany ze schabem

Sos musztardowo chrzanowy podany ze schabem
Składniki:

250 ml domowego rosołu lub bulionu z kostki – wiadomo różnica w smaku będzie 🙂
2 łyżki chrzanu dobrej jakości
2 łyżki sprawdzonej musztardy
pieprz
sól
2 łyżki śmietany 30 %
łyżeczka mąki krupczatki

Przygotowanie:
Rosół zagotuj i dodaj musztardę i chrzan.
Gotuj razem około 10 minut, sos powinien się trochę zredukować.
Dodaj śmietanę i mąkę.
Zagotuj na chwilkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj do mięs lub do jajka na twardo. Smacznego :).

 

Sos musztardowo chrzanowy
Sos musztardowo chrzanowy

Sosy

Kochani ja uwielbiam takie sosy, są aromatyczne i z charakterem. Już mam ochotę na podany do jajeczka na twardo i tłuczonych ziemniaków. Ten sos podaliśmy ze schabem, ale przepisu nie będę podawać na mięsko, bo to był schab upieczony do chlebka, a że oczywiście jak zawsze u nas wyszło go o dużo za dużo, to postanowiliśmy wykorzystać częściowo do obiadu :). Mniam…pycha. Moja córka oczywiście nie podziela mojego zamiłowania, ani do musztardy, ani do chrzanu. Dziwne to trochę, ale cóż zrobić…ona jest bardziej ketchupowo majonezowa :D. No i wielka miłośniczka sosu czosnkowego…uff, przynajmniej tyle.

Mięso równie pysznie smakowałoby z sosem grzybowym: 
Składniki na sos:
łyżka stołowa suszonych grzybów leśnych
mała cebula
woda z moczenia grzybków
2 łyżki śmietany
pieprz
1/4 kostki warzywnej
masło klarowane
łyżeczka mąki krupczatki

Przygotowanie sosu:
W rondlu rozgrzej masło, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj grzyby razem z wodą, w której się moczyły.
Duś, aż grzyby będą miękkie.
Dodaj kostkę warzywną, pieprz.Chwilę pogotuj.
Dodaj mąkę oraz śmietanę. Gotowe. Zostaw na małym ogniu lub w miejscu gdzie utrzyma się temperatura sosu.

Sos grzybowy, dokładnie ten z przepisu podałam do placków z kaszy gryczanej, serdecznie polecam to danie:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-jarskie/placki-z-kaszy-gryczanej/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *