Sos meksykański do słoików

Sos meksykański do słoików

Sos meksykański do słoików

Składniki:
1,5 kg dojrzałych pomidorów o zwartym miąższu
1,3 kg czerwonej papryki
3 średniej wielkości cebule
3 papryczki chili lub według uznania
2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
240 g kukurydzy czyli zwykła puszka waga po odsączeniu
240 g fasoli czerwonej z puszki również po odsączeniu
sól
pieprz
kmin rzymski znany również jako kuminem
mielona kolendra
cukier

Przygotowanie:
Pomidory obierz ze skórki za pomocą specjalnej obieraczki lub sparz wrzątkiem i obierz nożykiem.
Chili drobno posiekaj.
Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Pomidory, chili i cebulę wrzuć do garnka, przykryj i duś na małym ogniu przez pół godziny.
Od czasu do czasu mieszaj.
Puste słoiki włóż do zimnego piekarnika.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 125 stopni i wyparzaj słoiki oraz nakrętki przez pół godziny.
W tym czasie papryki obierz również za pomocą specjalnej obieraczki i pokrój w niewielkie paski.
Po upływie wyznaczonego czasu dodaj do garnka z pomidorami.
Całość duś, aż papryka będzie miękka.
Dodaj kukurydzę oraz to fasolę. 
Dodaj przyprawy – ilość dostosuj do własnych gustów.
Gorący sos przekładaj do wyparzonych w piekarniku gorących słoików. Po napełnieniu włóż do ciągle gorącego piekarnika i pasteryzuj przez około 20 minut. Pozostaw w piekarniku do ostudzenia. Smacznego :).

Sos meksykański do słoików
Sos meksykański do słoików

Jest to sos wegański. Po otwarciu można do niego dodać, kurczaka, kiełbasę, ryż, makaron, można zawinąć z nim tortillę lub zrobić to na co mamy ochotę. Tak, czy siak mamy szybki obiad w dni kiedy brak czasu na przygotowanie go od podstaw. Nie bez znaczenia, że zamknięte w nim warzywa o tej porze są najpyszniejsze :).

2 thoughts on “Sos meksykański do słoików”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *